Lumea în trepte. Cele mai spectaculoase scări din întreaga lume GALERIE FOTO

Scările sunt construcţii concepute pentru a înlesni parcurgerea unor distanţe mari pe verticală, însă în zilele noastre oamenii le evită de multe ori, considerându-le prea obositoare, astfel că apelează la lifturi. Unele dintre ele sunt însă mai mult decât nişte simple scări, fiind adevărate opere de artă, cu design uimitor şi privelişti incredibile asupra mediului.
Daniel Spătaru
21 iul. 2013, 08:05
Lumea în trepte. Cele mai spectaculoase scări din întreaga lume GALERIE FOTO

1. Muntele Bueren, Belgia

Nu este un munte adevărat, ci o scara cu 374 de trepte, aflată în oraşul belgian Liege. A fost construită în anul 1881, pentru a le facilita soldaţilor cantonaţi în partea de sus a dealului să meargă spre bază, fără să mai fie nevoie să străbată aleile abrupte şi periculoase care existau până atunci. Numele îi este dat după un aristocrat din secolul al XV-lea, Vincent de Bueren, care a apărat oraşul Liege de un atac al Ducelui de Burgundia. Din vârful scărilor, vizitatorul este răsplătit cu o panoramă a oraşului şi râului Meuse.

2. Scara de deasupra mării, Spania

A fost construită pe insula spaniolă Gaztelugatxe, din largul Golfului Biscaya. Insula este conectată la continent şi la Ţara Bascilor printr-un pod făcut de oameni, iar în partea sa de sus se găseşte un schit ce datează din secolul X. La schit se ajunge printr-un drum îngust, care numără 237 de trepte. Cele mai bune sezoane pentru o vizită aici sunt cele de primăvară şi toamnă, vara fiind de obicei foarte aglomerat.

3. Scara spirală, din Munţii Taihang, China

Spirala are o înălţime de 91,5 metri şi se găseşte pe o faţă a unui perete abrupt de munte. O asemenea ascensiune pe scări te face să împărtăşeşti fiorul pe care îl simte un alpinist, fără ca turistul obişnuit să fie însă în vreun fel în pericol. „Aici bate vântul, păsările zboară pe lângă ei şi se înfioară la scârţâitul treptelor. Este mult mai autentic decât dacă am fi construit un lift”, a declarat un oficial. Din motive de securitate, cei care urcă aceste scări trebuie să aibă maxim 60 de ani şi trebuie să completeze un formular prin care confirmă că nu au probleme cardiace sau pulmonare.

4. Awaji Hyakudanen, Japonia

„Awaji Yumebutai” (Etapa Viselor) este o gamă complexă de clădiri şi alte construcţii, situate pe insula Awaji, din Prefectura Hyogo. Una dintre grădinile de aici este gradina de la nivelul 100 ( în japoneză – hyakudan’en), care este formată din 100 de mici pătrate terasate. Awaji Hyakudanen a fost construită în memoria marelui cutremur de la Hanshin(1995), pe partea laterală a unui munte, care fusese pe jumătate tăiat la începutul anilor ’90 pentru ca piatra sa să fie utilizată la construirea unei insule artificiale în Golful Osaka, unde se află Aeroportul Internaţional Kansai.

5. Podul Moise, Olanda

La începutul secolul al XVII-lea, Fort de Roovere era înconjurată de un şanţ şi nu era legată cu exteriorul de niciun pod. Totuşi, ca parte a unui program recent de restaurare, s-a luat decizia construirii aici a unui pod de acces, dar din respect pentru statutul de „insulă” originală fortului, a fost construit un discret pod „scufundat”, care se află la acelaşi nivel cu linia a solului şi a apei. Astfel, podul este aproape invizibil, chiar de la distanţe relativ mici.

6. Scările din canion, Ecuador

Acest celebru canion în trepte este situat lângă cascada Pailon del Diablo, situată pe râul Pastaza, la doar 30 de minute distanţă de oraşul de Baños, din Ecuador. Este considerată a fi una dintre cele mai populare atracţii din zonă şi n-ar trebui să lipsească din itinerariul niciunui turist care vizitează Ecuadorul.

7. Chand Baori, India

Este un zid cu scări celebru, situat în satul Abhaneri, lângă Jaipur, din statul indian Rajasthan. A fost construit în jurul anului 800 î.C. şi are 3.500 de trepte înguste, 13 nivele şi 30 de metri înălţime. În partea de jos a acestei adevărate fântâni temperatura este cu 5-6 grade mai scăzută ca la suprafaţă şi nu de puţine ori Chand Baori a fost locul de adunare al oamenilor, în zilele toride.

8. Scările din Santorini, Grecia

În anul 1715, locuitorii insulei au construit o scară astfel încât să poată urca mai uşor în vârful muntelui. În 1930 ea fost îmbunătăţită, iar din 1979 în vârf se ajunge şi cu telecabina, însă este mult mai distractiv vechiul sistem de urcuş, mai ales că drumul se face călare pe măgari. Această scară în zig-zag are o lungime de 1.300 metri şi 657 de trepte, de câte 10 cm înălţime.

9. Scările de la Schlossberg, Austria

Principalul punct de atractie din oraşul Graz este Schlossberg. Acest deal este vizibil din toate părţile oraşului, dar este indicat ca vizitatorii să meargă în vârful său, pentru a o privelişte fabuloasă asupra Grazului. Pentru urcuş se foloseşte scara Schlossberg, care se află la capătul Pieţei Schlossberg. Ea a fost construită între anii 1914 şi 1818, de austrieci şi de prizonieri ruşi. Are 260 de trepte, iar urcuşul este foarte obositor.

10. Treptele Potemkin, Ucraina

Treptele Potemkin sunt de fapt o scară gigantică aflată în oraşul ucrainean Odessa. Sunt considerate a reprezenta intrarea oficială în oraş, din direcţia mării, şi sunt cel mai cunoscut simbol al Odessei. Lăţimea sa este de 27 metri şi lungimea de 142 metri, dar impresia creată este că lungimea ar fi mai mare.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele