Lumea sub teroare. Discursul reginei Elisabeta despre iminenţa celui de-al Treilea Război Mondial

Documentele declasificate ale Arhivei britanice relevă că lumea era pe picior de război în martie 1983. Se estima că un atac nuclear va ucide aproximativ 33 de milioane de britanici, iar regina Elisabeta avea pregătit un discurs pentru îmbărbătarea populaţiei.
Alina Costache
14 oct. 2011, 17:26

Documente declasificate din arhivele CIA şi KGB relevă că SUA şi URSS au fost pe punctul de a declanşa o conflagraţie mondială în urmă cu 30 de ani. Teama faţă de izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial a fost mai reală ca oricând, inclusiv Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pregătind un discurs către populaţie, referitor la un atac nuclear.

Discursul nu a fost citit niciodată, dar conţinutul său a fost dezvăluit acum, la trei decenii de la acel moment de cumpănă. Dimensiunea pericolului în care s-a aflat omenirea este uşor de detectat în textul Majestăţii Sale, datat 4 martie 1983: "Ultima oară când m-am adresat vouă, în urmă cu mai puţin de trei luni, ne bucuram cu toţii de sărbătoarea Crăciunului. Gândurile noastre erau concentrate pe legăturile puternice de familie şi dintre generaţii, iar ororile războiului păreau undeva departe. Acum, această nebunie a războiului se răspândeşte cu repeziciune şi curajoasa noastră ţară trebuie să se pregătească din nou să supravieţuiască împotriva provocărilor. N-am uitat durerea şi mândria pe care eu şi sora le-am simţit în acea zi a anului 1939, când ascultam cuvintele tatălui meu, înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Niciun moment nu mi-am imaginat însă că această obligaţie solemnă şi îngrozitoare va cădea la un moment dat şi asupra mea. Ştim cu toţii că pericolele cu care ne confruntăm astăzi mai mari ca oricând în lunga noastră istorie. Inamicul nu este soldat cu arma în mână, nici măcar avioane care ameninţă cu bombe oraşele noastre, ci puterea mortală a tehnologiei utilizate abuziv (...) Fiul meu iubit Andrew este în acest moment în acţiune cu unitatea sa militară şi ne rugăm continuu pentru siguranţa lui şi pentru siguranţa tuturor militarilor şi familiilor lor (...) Mesajul meu pentru voi este simplu. Ajutaţi-i pe cei care nu se pot ajuta, asiguraţi-le un aşternut persoanelor fără adăpost şi faceţi ca familiile voastre să devină punctul central de speranţă şi viaţă. Aşa cum ne străduim împreună să luptăm împotriva noului rău, să ne rugăm pentru ţară şi poporul nostru. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi".

Pornind de la acest discurs, argumentat de documentele secrete ale vremii, Daily Mail a creat un scenariu apocaliptic, încercând să intuiască ce s-ar fi întâmplat dacă Al Treilea Război Mondial chiar ar fi izbucnit. "În ciuda apelurilor de a fi evacuată la Balmoral, Regina a refuzat să părăsească Capitala, insistând ca la fel ca tatăl ei, George al VI-lea, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, să stea alături de oamenii Londrei. Şi chiar dacă Marea Britanie fumegă în urma bombardamentelor, o groază mult mai mare se regăseşte departe, spre estul continentului. În oraşele Uniunii Sovietice şi din estul Europei, norii de ciuperci nucleare sunt în creştere. Confruntându-se cu perspectiva înfrângerii, Occidentul a decis să lanseze un atac nuclear asupra imperiului comunist", scrie ziarul, după consultarea documentelor secrete.

Un alt document relevă faptul că dacă războiul ar fi izbucnit, nu mai puţin de 33 de milioane de britanici şi-ar fi pierdut viaţa în atacuri nucleare. Documentele mai relevă detalii înfricoşătoare de-a dreptul. Premierul britanic  a trebuit să scrie instrucţiuni sigilate care ar fi fost deschise de către comandanţii britanici de pe submarinele nucleare în cazul în care ţara a fost distruse într-un dezastru nuclear.

Această stare de lucru a apărut ca urmare a tensiunilor din ce în ce mai mari existente între noul preşedinte al URSS, Iuri Andropov, instalat în funcţie în noiembrie 1982, şi şeful de la Casa Albă, Ronald reagan, care a catalogat URSS dreot un "imperiu al răului". Dealtfel americanii luaseră deja decizia de a amplasa rachete în toate bazele lor din Europa.

Documente declasificate din arhivele CIA şi KGB relevă că SUA şi URSS au fost pe punctul de a declanşa o conflagraţie mondială în urmă cu 30 de ani. Teama faţă de izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial a fost mai reală ca oricând, inclusiv Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pregătind un discurs către populaţie, referitor la un atac nuclear.

Discursul nu a fost citit niciodată, dar conţinutul său a fost dezvăluit acum, la trei decenii de la acel moment de cumpănă. Dimensiunea pericolului în care s-a aflat omenirea este uşor de detectat în textul Majestăţii Sale, datat 4 martie 1983: „Ultima oară când m-am adresat vouă, în urmă cu mai puţin de trei luni, ne bucuram cu toţii de sărbătoarea Crăciunului. Gândurile noastre erau concentrate pe legăturile puternice de familie şi dintre generaţii, iar ororile războiului păreau undeva departe. Acum, această nebunie a războiului se răspândeşte cu repeziciune şi curajoasa noastră ţară trebuie să se pregătească din nou să supravieţuiască împotriva provocărilor. N-am uitat durerea şi mândria pe care eu şi sora le-am simţit în acea zi a anului 1939, când ascultam cuvintele tatălui meu, înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Niciun moment nu mi-am imaginat însă că această obligaţie solemnă şi îngrozitoare va cădea la un moment dat şi asupra mea. Ştim cu toţii că pericolele cu care ne confruntăm astăzi mai mari ca oricând în lunga noastră istorie. Inamicul nu este soldat cu arma în mână, nici măcar avioane care ameninţă cu bombe oraşele noastre, ci puterea mortală a tehnologiei utilizate abuziv (…) Fiul meu iubit Andrew este în acest moment în acţiune cu unitatea sa militară şi ne rugăm continuu pentru siguranţa lui şi pentru siguranţa tuturor militarilor şi familiilor lor (…) Mesajul meu pentru voi este simplu. Ajutaţi-i pe cei care nu se pot ajuta, asiguraţi-le un aşternut persoanelor fără adăpost şi faceţi ca familiile voastre să devină punctul central de speranţă şi viaţă. Aşa cum ne străduim împreună să luptăm împotriva noului rău, să ne rugăm pentru ţară şi poporul nostru. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi”.

Pornind de la acest discurs, argumentat de documentele secrete ale vremii, Daily Mail a creat un scenariu apocaliptic, încercând să intuiască ce s-ar fi întâmplat dacă Al Treilea Război Mondial chiar ar fi izbucnit. „În ciuda apelurilor de a fi evacuată la Balmoral, Regina a refuzat să părăsească Capitala, insistând ca la fel ca tatăl ei, George al VI-lea, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, să stea alături de oamenii Londrei. Şi chiar dacă Marea Britanie fumegă în urma bombardamentelor, o groază mult mai mare se regăseşte departe, spre estul continentului. În oraşele Uniunii Sovietice şi din estul Europei, norii de ciuperci nucleare sunt în creştere. Confruntându-se cu perspectiva înfrângerii, Occidentul a decis să lanseze un atac nuclear asupra imperiului comunist”, scrie ziarul, după consultarea documentelor secrete.

Un alt document relevă faptul că dacă războiul ar fi izbucnit, nu mai puţin de 33 de milioane de britanici şi-ar fi pierdut viaţa în atacuri nucleare. Documentele mai relevă detalii înfricoşătoare de-a dreptul. Premierul britanic  a trebuit să scrie instrucţiuni sigilate care ar fi fost deschise de către comandanţii britanici de pe submarinele nucleare în cazul în care ţara a fost distruse într-un dezastru nuclear.

Această stare de lucru a apărut ca urmare a tensiunilor din ce în ce mai mari existente între noul preşedinte al URSS, Iuri Andropov, instalat în funcţie în noiembrie 1982, şi şeful de la Casa Albă, Ronald reagan, care a catalogat URSS dreot un „imperiu al răului”. Dealtfel americanii luaseră deja decizia de a amplasa rachete în toate bazele lor din Europa.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Cele două băuturi care îți îmbunătățesc starea de spirit. Este vorba de ceaiuri pe care le găsești oriunde
Capital.ro
GHEORGHE DINCĂ a primit vestea chiar acum. Decizia luată în dosarul CARACAL
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
MApN scoate 5.000 de posturi la concurs! Cât vor câștiga românii care vor intra în armată?
Adevarul
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Anca Dumitra se retrage din Las Fierbinți! 'Nu o interesează acest aspect'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
stirilekanald.ro
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'