„Așa cum crucea precede Lumina Învierii, tot așa este nevoie de crucea noastră, este nevoie de asceza noastră, de osteneala noastră, de nevoințele noastre, pentru a ajunge, pentru a urca acest drum spre lumină, spre bucuria Învierii.”, a spus episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, după primirea Luminii Sfinte de la Ierusalim.
„Pentru că, în ciuda tuturor dificultăților din zilele noastre, noi creștinii nu trebuie să abandonăm niciodată datoria noastră de a fi lumină, așa cum ne spune Hristos Domnul.”
„Voi sunteți lumina lumii, așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca, văzând ei faptele voastre cele bune, să slăvească pe Tatăl cel din Ceruri”., a mai rostit episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul, citat de Agerpres.
Episcopul vicar patriarhal a subliniat că „noi, creștinii, trebuie să fim mărturisitori ai luminii’.
„Nu este de ajuns să primim lumina, ci trebuie să devenim noi înșine lumină, să devenim adevărați luminători.”
Ochii tuturor privesc spre lumină, ochii noștri însă trebuie să o și dea, să o și ofere celorlalți, astfel încât, prin aceasta, să se sădească credința noastră cea plină de lumină, moștenită de la botezul nostru”, a subliniat PS Paisie.
El a urat „ca Sfintele Sărbători ale Învierii Domnului să fie pline de lumină, de bucurie și de sănătate”.
Lumina Sfântă s-a pogorât din nou la Ierusalim, în Sâmbăta Mare, aducând cu ea speranță și binecuvântare pentru milioane de creștini din întreaga lume.
Mii de pelerini adunați la Biserica Sfântului Mormânt au fost martorii miracolului care anunță Învierea, un ritual unic în creștinătate ce se repetă, an de an, ca o mărturie vie a credinței.
De aici, flacăra sfântă a fost purtată spre toate colțurile lumii, pentru a fi împărțită credincioșilor în noaptea sfântă de Paști.
„Aducerea şi oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, aşadar, atât o mărturie a unităţii ecleziale, cât şi o manifestare a bucuriei pascale împărtăşite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, spun oficialii Bisericii Ortodoxe Române.
Minunea pogorârii Sfintei Lumini s-a produs în Biserica Sfântului Mormânt la ora 14:35, în urma rugăciunii rostite de Patriarhul Ortodox al Ierusalimului, Preafericitul Teofil al III-lea.
Potrivit tradiției, Lumina Învierii coboară din cer sub forma unei scântei, prin deschiderea cupolei, umplând sfântul locaș de o energie tainică și profundă.
În liniștea apăsătoare și emoția puternică ce cuprinde mulțimea, momentul a fost trăit ca o revelație: o flacără cerească, care nu doar aprinde lumânările, ci și inimile celor prezenți.
Mănunchiurile de 33 de lumânări – simbolizând fiecare an din viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos – au purtat Lumina Sfântă din interiorul Bisericii către miile de credincioși adunați afară. Lumina sacră s-a răspândit rapid de la un credincios la altul, însoțită de lacrimi, rugăciuni și voci tremurate în zeci de limbi, într-un moment de profundă comuniune spirituală și bucurie sfântă.
Mulți dintre pelerinii prezenți și-au atins fețele, mâinile și hainele de flacăra sfântă, căutând binecuvântarea și protecția divină, scriu editorii de la observatornews.ro. Conform tradiției, în primele 30 de minute de la pogorâre, Lumina Sfântă nu arde, fiind un semn al prezenței harului ceresc. Într-o emoție colectivă, credincioși din toate colțurile lumii au rostit cu glas puternic și plin de credință vestea mântuirii: „Hristos a înviat!”