Luminiţe de Crăciun în Bucureşti 2020. Nicuşor Dan anunţă când vin Sărbătorile de iarnă în Capitală

Anul trecut, Primăria București a împodobit orașul cu peste 760.000 de luminiţe, bugetul estimat fiind de aproximativ 12 milioane de lei. Au fost incluse 10 milioane de LED-uri pe 920 de kilometri, figurine 2D, 3D, dar şi simboluri ce ţin de sărbătoarea Crăciunului.

06 dec. 2020, 11:47
Luminiţe de Crăciun în Bucureşti 2020. Nicuşor Dan anunţă când vin Sărbătorile de iarnă în Capitală

Luminiţe de Crăciun în Bucureşti 2020. 

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că, luni seară, va fi aprins iluminatul festiv în Capitală. Nicuşor Dan susţine că nu a făcut acest demers mai devreme întrucât nu a vrut să fie interpretat drept ”un gest electoral”.

Nicuşor Dan a declarat, duminică, la ieşirea de la vot, că luni seară va fi aprins iluminatul festiv de sărbători în Capitală. El a explicat că nu a dorit ca aprinderea luminiţelor să se facă în campania electorală, tocmai pentru a nu fi catalogată drept un gest electoral.

”Nu am vrut să interfereze cu campania electorală, să fie consemnat ca un gest electoral. Mâine (luni – n.r.), imediat după încheierea acestei campanii electorale, aprindem luminiţele, pentru că e firesc ca de sărbători să avem luminiţe, să avem  bucurie pentru copii”, a declarat Nicuşor Dan.

Luminiţe de Crăciun în Bucureşti 2020. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că în București vor fi aprinse luminițele de Crăciun 2020. Problema iluminatului a fost reglementată printr-un contract încheiat pentru trei ani, care va expira odată cu această iarnă.

Bucureştiul va avea luminiţe de Crăciun şi în 2020. Nicuşor Dan: „O să avem aceeaşi decorare de anul trecut”

„Chestiunea iluminatului de sărbători ține de un contract încheiat între o companie municipală în subordinea Consiliului General și un operator privat. Trebuie să avem un consiliu. Consiliul trebuie să schimbe Adunarea Generală a companiei, Adunarea Generală trebuie să schimbe Consiliul de Administrație (CA), iar CA să discute cu operatorul privat”, afirma Nicuşor Dan în urmă cu câteva zile.

Luminiţe de Crăciun în Bucureşti 2020. Nicuşor Dan: Nu o să avem târg de Crăciun în această iarnă

Primarul general al Capitalei,

Nicuşor Dan, a anunţat, joi seară, că nu va exista târg de Crăciun în această iarnă, din cauza situaţiei sanitare. ”Noi, din punct de vedere sanitar, suntem pe marginea prăpastiei în Bucureşti”, a afirmat Dan, precizând că medici şi angajaţi din sistemul sanitar mor, şi ”nu ne pemitem să amplificăm această pandemie”.
”Nu o să avem târg de Crăciun în această iarnă pentru că suntem într-o situaţie sanitară excepţională. Suntem în situaţia în care mor medici şi personal sanitar, nu ne pemitem să amplificăm această pandemie”, a declarat Nicuţor Dan. Primarul a explicat că în anii următori va exista o astfel de manifestare.

”În anii următori, când vom fi trecut prin această pandemie, aşa cum se întâmplă peste tot în lume, o să avem târguri de Crăciun. Primăria va fi într-un parteneriat cinstit, comercial, cu operatori privaţi. Primăria va pune spaţiu la dispoziţie, aceştia vor plăti o chirie care pote să fie mare/ mică, o să vedem ce va spune piaţa în momentul acela şi la rândul lor vor subcontracta, vor plăti pentru evenimente culturale. E o chestiune comercială în care niciodată Primăria nu plăteşte nimic. Asta este modul în care o să facem”, a mai declarat Dan.

Întrebat de ce la Sibiu se poate organiza târgul de Crăciun – chiar dacă oraşul a depşit incidenţa cumulată de trei cazuri la mia de locuitori – Nicuşor Dan a afirmat: ”Eu spun cu toată responsabilitatea: noi, din punct de vedere sanitar, suntem pe marginea prăpastiei, în Bucureşti. Opinia fermă pe acest subiect este că nu trebuie să avem un târg de Căciun în această iarnă”.

Luminiţele de Crăciun din Bucureşti, instalate de o companie municipală

Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti are „obligaţia” contractuală de a presta serviciul public de iluminat festiv, ca parte a contractului de delegare a serviciului de iluminat public încheiat cu PMB, se explica în comunicat. În eventualitatea în care nu ar presta acest serviciu, „compania riscă rezilierea contractului de delegare”, pentru neîndeplinirea sarcinilor care îi revin.

„Cea mai mare parte dintre instalaţiile folosite în acest an sunt cele de anul trecut, aşadar nu presupun o nouă achiziţie. Cu privire la calendarul procesului de montare a ornamentelor, precizăm că acesta a început pe 6 octombrie, cu întârziere faţă de anul trecut, când a demarat pe 25 septembrie. Procesul de montare a instalaţiilor de iluminat festiv este unul laborios, de aceea timpul optim de începere, din punct de vedere tehnic, ar fi fost luna septembrie. Durata este calculată pentru a finaliza procesul la sfârşitul lunii noiembrie”, preciza PMB.