LUMINIŢELE de CRĂCIUN, montate pe străzile din Bucureşti. Când se deschide sezonul Sărbătorilor de iarnă

Primele luminiţe de Crăciun sunt montate pe unele bulevarde din centrul Bucureştiului, astfel că ornamente au apărut deja în Piaţa Victoriei, pe Bulevardul Unirii sau pe Bulevardul Aviatorilor. În ultimii ani, luminiţele specifice Sărbătorilor de iarnă au fost pornite odată cu deschiderea târgului oficial de Crăciun al Primăriei Capitalei, „Bucharest Christmas Market". Târgul de Crăciun al Bucureștiului va fi deschis pe 1 decembrie 2017, în Piaţa Constituţiei.

12 nov. 2017, 07:26

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, că anul acesta luminiţele specifice Sărbătorilor de iarnă vor fi aprinse pe data de 1 decembrie.

„Iluminatul festiv de anul acesta din Bucueşti îl puteţi vedea de 1 decembrie, de Ziua Naţională a românilor, şi va conţine şi elemente tradiţionale, în contextul în care vom sărbători şi Centenarul Marii Uniri”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

Evenimentul, devenit o tradiție a Capitalei, deschide oficial sezonul sărbătorilor de iarnă printr-o serie de atracții care celebrează Crăciunul autentic românesc, așteptându-i pe cei mari și pe cei mici cu delicii culinare din bucătăria autohtonă, spectacole artistice, obiecte realizate manual, decorațiuni de Crăciun, luminițe și cu personaje de poveste.

Târgul de Crăciun București poate fi vizitat zilnic, în intervalul orar 10:00 – 22:00 și include: zonă gastronomică, târg de meșteșuguri, casa lui Moș Crăciun, patinoar, carusel, concerte și spectacole tradiționale românești și campania umanitară „Dăruiește, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun!”, în care oamenii sunt încurajați să doneze cărți și jucării pentru copiii aflați în dificultate.

Târgul este amplasat în 2017 în Piața Constituției și are în program, pe lângă târgul propriu-zis, un program artistic ce reunește grupuri de colindători şi ansambluri folclorice din toate zonele ţării. Coloristica aparte a costumelor populare și dansurile tradiționale vor înveseli și încălzi serile de iarnă iar muzica îi va transporta pe cei prezenți în atmosfera celor mai importante târguri de Crăciun din Europa. Bineînțeles, unui public eterogen precum cel bucureștean îi corespund şi gusturi muzicale diferite, astfel că programul evenimentului include concerte susținute de artiști ce provin din genuri muzicale diferite de la pop, indie și soul la rock și reggae.

Deoarece Crăciunul n-ar fi complet fără moșul care aduce daruri, Moș Crăciun își părăsește atelierul său de la Polul Nord și face un popas la Târgul de Crăciun București, dornic să le spună povești și să facă poze cu cei care au fost cuminți tot anul. Casa lui Moș Crăciun este un spațiu al copilăriei în care cei mici pot desena, colora și recita poezii, acompaniați de personaje de basm, zâne și spiriduși.

Oamenii pot face lumea un loc mai bun și reușesc, prin generozitate și inițiativă, să aducă un strop de bucurie în sufletul celor mai puțini norocoși. De aceea, se organizează în cadrul târgului campania umanitară ,,Dăruiește, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun!’‘. Vizitatorii târgului pot dona, prin această campanie, jucării și cărți ce vor ajunge la copiii nevoiași în speranța că și sărbătorile acestora vor fi de poveste.

Târgul de Crăciun București este dedicat tuturor categoriilor de public, intrarea find liberă.

  • 1,5 milioane lei pentru organizarea Targului de Craciun din Piata Constitutiei

Primaria Capitalei prin CREART cheltuieste anul aceste circa 1,5 milioane lei pentru organizarea Targului de Craciun din Piata Constitutiei, potrivit anunturilor de atribuire postate pe SEAP.

Municipalitatea va plati 1,55 milioane lei pentru transport tur/retur, montare/demontare casute mestesugari, realizare brad decorativ cu structura metalica, decorare brad, realizare porti intrare, realizare casuta Mos Craciun, sigla luminoasa Casuta Mosului, decoratiuni de sezon.

Pentru „Targul de Craciun Bucuresti 2017” ce se va desfasura in perioada 01-27.12.2017 in locatia Piata Constitutiei municipalitatea va inchiria un patinoar artificial si un carusel.

Pentru inchirierea caruselului cu 32 de locuri „Merry Go Round”, alcatuit din 12 caluti care se misca; o girafa; un magarus; un elefant; un cangur; un strut; 2 cescute rotitoare, municipalitatea va plati 5,550 RON firmei TRIMA EVENTS SRL.

„Realizat integral manual, pictat in stil antic de catre mesteri italieni il regasim in majoritatea pietelor europene importante in toate tipurile de targuri. La ora actuala este singurul din tara, de aceasta calitate si valoare”, se arata in anuntul de atribuire postat pe SEAP.

De la aceeasi firma se va inchiria si patinoarul artificial de 600 mp si va plati 7,250 RON.

Pe langa cheltuielile legate de amenajarile din cadrul targului, municipalitatea va plati si pentru organizarea concertelor.

Anul trecut, startul sărbătorilor de iarnă s-a dat pe 1 decembrie, în Piaţa Constituţiei de unde s-a aprins şi iluminatul festiv de Crăciun. Târgurile dedicate sărbătorilor de iarnă au fost organizate în mai multe locaţii, printre care Piaţa Constituţiei, Centrul Vechi, Universitate, parcul Kiseleff şi parcul Tineretului.

În ţară, cele mai multe târguri îşi deschid porţile spre sfârşitul lunii noiembrie. Cel mai aşteptat târg de Crăciun este cel de la Sibiu. Organzatorii târgului de Crăciun de la Sibiu promit multe multe surprize pentru participanţi, în special pentru copii, în 2017.

Majoritatea oraşelor din Europa, cu tradiţie în organizarea acestor evenimente, îmbracă straie de sărbătoare şi îşi aşteaptă turiştii cu tot felul de atracţii specifice sărbătorilor de iarnă.