Lupta împotriva Statului Islamic: Turcia a deschis baza militară Incirlik pentru avioanele de luptă americane

Turcia a confirmat vineri că și-a deschis baza aeriană de la Incirlik (sud) pentru avioanele americane care bombardează poziții ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria și Irak, fără a oferi totuși detalii în legătură cu condițiile utilizării bazei, relatează AFP, citată de Agerpres. 

24 iul. 2015, 15:42
Lupta împotriva Statului Islamic: Turcia a deschis baza militară Incirlik pentru avioanele de luptă americane

Oficiali americani au anunțat joi că Turcia a fost de acord, după multe discuții, să permită avioanelor americane să-și lanseze misiunile împotriva SI de la Incirlik și de la alte baze aeriene.

Unda verde a fost dată după o convorbire telefonică între președintele turc și omologul său american Barack Obama. ‘Am avut o discuție cu Barack Obama, ne-am confirmat angajamentul în lupta împotriva Daesh (acronimul în limba arabă pentru SI)’, a declarat șeful statului turc.

În ediția sa de vineri, cotidianul Hürriyet a anunțat că acordul încheiat între Ankara și Washington prevede instituirea unei zone de interdicție aeriană limitată la o parte din nordul Siriei. Potrivit ziarului turc, care citează surse oficiale, avioanele de luptă ale coaliției ar putea interzice orice prezență aeriană într-un sector de 90 de kilometri lungime, situat la 40-50 de kilometri în interiorul teritoriului sirian, între orașele Mare și Cerablus, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Turcia: 251 de arestări în operaţiunea antiteroristă împotriva Statului Islamic şi a rebelilor kurzi

Această zonă tampon ar împiedica unele mișcări jihadiste radicale să preia controlul în această zonă și, prin urmare, conform dorinței Turciei, să se evite orice nou aflux de refugiați sirieni pe teritoriul său, scrie Hürriyet.

Turcia găzduiește peste 1,8 milioane de sirieni pe teritoriul său și solicită de luni de zile o zonă de interdicție aeriană în nordul Siriei.