Lupte grele la Bahmut. Mica redută simbol al rezistenţei lui Zelenski, gata să cadă în mâinele ruşilor

Oraşul Bahmut, aflat în conflict, a devenit „din ce în ce mai izolat”, potrivit ultimei evaluări a Ministerului Apărării din Marea Britanie, scrie The Guardian.

05 feb. 2023, 12:21
Lupte grele la Bahmut. Mica redută simbol al rezistenţei lui Zelenski, gata să cadă în mâinele ruşilor

Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a declarat duminică că lupte aprige au loc în părţile de nord ale oraşului ucrainean Bahmut, und e atenţia forţelor ruse s-a concentrat de mai multe săptămâni, scrie The Guardian.

Prigojin a declarat că forţele ucrainene nu se retrag, relatează Reuters.

Forţele ruse încearcă să încercuiască şi să captureze Bahmut, un oraş din estul regiunii Donbas, de săptămâni întregi.

Prigojin a respins relatările din mass-media ruse conform cărora trupele ucrainene ar fi abandonat Bahmutul. „Forţele ucrainene nu se retrag nicăieri. Se luptă până la capăt”, a spus el într-o declaraţie publicată pe canalul său Telegram.

Război în Ucraina. Germania cere ca armamentul occidental să nu fie folosit la atacuri pe teritoriul Rusiei
„În cartierele nordice au loc bătălii aprige pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară”, a adăugat el. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în repetate rânduri în ultimele zile că situaţia din jurul oraşului este dură.

Bahmut a devenit „din ce în ce mai izolat”, potrivit ultimei evaluări a Ministerului Apărării din Marea Britanie. „În ultima săptămână, Rusia a continuat să facă mici progrese în încercarea sa de a încercui oraşul din Donbas, Bahmut”, a scris Ministerul Apărării pe Twitter duminică. „M03 şi H32 – cele două drumuri principale către oraş pentru apărătorii ucraineni – sunt probabil ambele ameninţate de foc direct, în urma avansurilor ruseşti.

„La începutul săptămânii, forţele paramilitare Wagner au capturat foarte probabil o rută subordonată care leagă Bahmut de oraşul Siversk.

„În timp ce forţele ucrainene rămân disponibile mai multe rute alternative de aprovizionare între ţări, Bahmut este din ce în ce mai izolat”.

Vineri, Zelenski a promis că forţele sale vor lupta pentru Bahmut „atâta timp cât vom putea”, dar situaţia de acolo devine din ce în ce mai gravă pentru forţele ucrainene.

Zelenski, avertisment pentru Putin: „Băieţii noştri au început deja să se antreneze pe tancurile Challenger”
Dacă forţele ruse reuşesc să captureze oraşul, care a fost decimat de luni de bombardamente de artilerie, acesta ar fi cel mai important avans strategic al lor din vara trecută.

Forţele ucrainene controlează încă satul Bilohorivka

Forţele ucrainene controlează încă satul Bilohorivka, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Haidai, adăugând că situaţia acolo este tensionată, dar sub control.

„În Federaţia Rusă sunt răspândite informaţii despre presupusa capturare a satului Bilohorivka şi îndepărtarea poporului nostru de acolo”, a declarat Haidai duminică, pentru postul naţional de televiziune, scrie The Guardian.

„Trupele noastre rămân în poziţiile lor, nimeni nu a capturat Bilohorivka, nimeni nu a intrat acolo, nu există niciun inamic acolo”.

Unii oficiali instalaţi la Moscova şi bloggeri militari pro-ruşi au susţinut recent progresele ruseşti în direcţia Bilohorivka, ultima parte a regiunii Luhansk – partea de nord a Donbasului – deţinută de forţele ucrainene.

„Situaţia de pe front este tensionată, dar controlată de forţele ucrainene”, a spus Haidai. „Numărul atacurilor ruseşti a crescut… dar toate au fost respinse de trupele noastre, care rămân în poziţiile lor”. Reuters nu a putut verifica independent informaţiile.