LUPTE în Doneţk: Un proiectil a spulberat o staţie de autobuz. Patru morţi şi mai mulţi răniţi

Cel puțin patru persoane și-a pierdut viața miercuri în urma unor tiruri de artilerie, care au lovit o stație de autobuz și uzina de metale din Donețk, centrul administrativ al regiunii cu același nume, bastion al separatiștilor proruși din estul Ucrainei, în timp ce un summit al ultimei șanse ar urma să se desfășoare la Minsk în cursul serii într-o nouă încercare de a pune capăt conflictului, relatează AFP, citată de Agerpres.

11 feb. 2015, 08:26

‘Șoferul unui microbuz a murit după un tir de mortier’, a indicat pentru agenția franceză de presă un reprezentant al separatiștilor, Ivan Prihodko, în timp ce un angajat al uzinei de metale din Donețk a explicat că trei persoane, dintre care două din serviciul de pază, au fost ucise, informează Agerpres.

În același timp, președintele Petro Poroșenko a efectuat în cursul nopții de marți spre miercuri o vizită-fulger la Kramatorsk, regiunea Donețk, unde trupele guvernamentale i-au prezentat dovezi care probează implicarea Rusiei în tirurile din ajun asupra acestui orășel, potrivit postului de televiziune TSN.

Citeşte şi Războiul din Ucraina: Şapte militari au fost ucişi într-o singură zi

‘Aceasta este o dovadă de utilizare a munițiilor cu fragmentație împotriva populației civile din Kramatorsk. Am în mâini un element al muniției sistemului ‘Smerci’, cu o rază de acțiune de 90 km. Cei care folosesc astfel de muniție împotriva populației civile nu sunt oameni. Voi arăta aceste dovezi atât la reuniunea de la Minsk (programată pentru miercuri seara), cât și la Consiliul Uniunii Europene’, unde am fost invitat, a spus Poroșenko.

Ucraina este ținta unor atacuri cu arme foarte puternice, iar ‘informația conținută în aceste rămășițe de proiectil dovedește în mod clar că muniția este de fabricație rusă și a fost utilizată de partea rusă’, a afirmat președintele ucrainean.

Kramatorsk-ul a fost vizat marți la prânz ( în jurul orei locale 12:20) de tiruri lansate din sisteme Smerci. Potrivit Kievului, cel puțin 15 persoane și-au pierdut viața. Poroșenko însuși a anunțat marți în parlament că orașul Kramatorsk, cartierul general militar al forțelor guvernamentale angrenate în conflictul cu separatiștii proruși a fost bombardate cu sisteme de rachete de tip Smerici de către rebeli proruși.

Zeci de morţi în ultimele 24 de ore

Cel puțin 45 de persoane, între care 19 soldați ucraineni, au fost ucise în ultimele 24 de ore în estul separatist al Ucrainei, pe fondul intenselor eforturi diplomatice întreprinse la nivel internațional pentru dezamorsarea crizei din Ucraina.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, 19 soldați ucraineni și-au pierdut viața, iar 78 au fost răniți în zona nodului strategic Debalțevo, care leagă regiunile separatiste Lugansk și Donețk, unde în ultimele zile se duc lupte grele, rebelii încercând să încercuiască trupele ucrainene, așa cum au făcut în vară la Ilovaisk.

Unele surse ale rebelilor au declarat, potrivit Ria Novosti, că lațul se strânge la Debalțevo în jurul trupelor guvernamentale, dar Kievul susține că a respins ultimele atacuri.

Confruntările din ultimele 24 de ore din estul Ucrainei nu au scăzut în intensitate, în pofida eforturilor diplomatice întreprinse de comunitatea internațională, care încearcă din răsputeri să găsească o soluție politică la conflictul din estul Ucrainei. Tandemul franco-german, Francois Hollande-Angela Merkel, a avansat la sfârșitul săptămânii trecute o nouă inițiativă de pace, în baza acordului din septembrie trecut de la Minsk, încercând să prevină livrări de armament letal din partea SUA către Ucraina, ceea ce, în opinia sa, ar putea duce la o escaladare a conflictului din fosta republică sovietică.