Lupte în Ucraina: Un soldat a fost ucis şi 14 au fost răniţi, în ultimele 24 de ore în estul separatist

Un soldat a fost ucis și 14 au fost răniți în ultimele 24 de ore în estul rebel prorus al Ucrainei, în pofida armistițiului instaurat la mijlocul lui februarie, a anunțat, marți, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, care denunță intensificarea confruntărilor din zona de conflict, informează AFP.

28 apr. 2015, 12:55
Lupte în Ucraina: Un soldat a fost ucis şi 14 au fost răniţi, în ultimele 24 de ore în estul separatist

‘Un soldat ucrainean a fost ucis și 14 au fost răniți din cauza acțiunilor militare. Marea majoritate a acestor incidente a avut loc asupra pozițiilor noastre din Avdiivka’, localitate sub controlul armatei ucrainene, lângă aeroportul din Donețk, aflat în mâinile insurgenților începând din ianuarie, a declarat purtătorul de cuvânt militar Oleksandr Motuzianik, potrivit Agerpres.

‘În timpul ultimelor 24 de ore, confruntările din zona operațiunii antiteroriste s-au intensificat în mod semnificativ. S-a extins zona în care armistițiul este încălcat de rebeli’, adaugă acesta.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene i-a acuzat pe rebeli că utilizează arme grele, interzise prin acordurile de pace Minsk-2. ‘Au fost lansate 18 tiruri inamice contra pozițiilor noastre, cu mortiere de calibru 120 de milimetri, 6 tiruri cu calibru de 122 de milimetri’, a precizat acesta, denunțând de asemenea atacuri cu tancuri și lansatoare de rachete multiple Grad.

Armele de calibru mai mare de 100 de milimetri ar fi trebuit, în mod normal, să fie retrase de pe linia frontului, conform acordurilor de pace Minsk-2, încheiate în februarie și care au permis instalarea unui armistițiu fragil, însă global respectat în zona de conflict, precizează AFP.

Observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au anunțat, luni, că au fost, cu o zi înainte, martorii ‘celui mai intens bombardament’ de la începutul luptelor, la mijlocul lui februarie, din jurul localității strategice Șirokino, în apropiere de marele port Mariupol, ultimul oraș din zona de conflict aflat sub controlul Kievului.

Conflictul armat dintre rebelii proruși și armata ucraineană a făcut peste 6.100 de morți într-un an.