Lupte intense în Fâşia Gaza

Fâşia Gaza, devastată de 26 de zile de război, era supusă sâmbătă unui bombardament devastator al armatei israeliene, angajată în lupta împotriva Hamas şi, începând de vineri, în căutarea soldatului dat dispărut în apropiere de Rafah.

02 aug. 2014, 11:00
Lupte intense în Fâşia Gaza

La 24 de ore după ce iluzia încetării focului a fost spulberată, şansele unui armistiţiu par mai îndepărtate ca niciodată într-un conflict care a făcut peste 1.600 de morţi palestinieni din 8 iulie şi până în prezent, notează AFP.

O delegaţie palestiniană era aşteptată în această sâmbătă la Cairo pentru noi discuţii. Israelienii urmează să decidă până sâmbătă seara dacă vor relua negocierile, după cum a indicat pentru agenţia de presă franceză un responsabil, sub rezerva anonimatului.

Pentru Israel nu mai este vorba – ca la începutul operaţiunii ‘Protective Edge’ – doar de a reduce pericolul reprezentat de organizaţia islamistă Hamas din Fâşia Gaza. De vineri, armata îşi întrebuinţează forţa pentru a găsi un sublocotenent de 23 de ani, care ar fi fost răpit la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza. Pentru Israel, capturarea unuia dintre soldaţii săi este un casus belli prin excelenţă.

Aripa militară a Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam, a dat asigurări că nu dispune de informaţii în legătură cu soldatul israelian, revendicând totuşi implicarea combatanţilor săi în ambuscada în care ar fi fost capturat acesta. Potrivit al-Qassam, soldatul ar fi fost ucis, probabil, în acelaşi timp cu luptători ai brigăzilor.

Ca urmare a dispariţiei acestui ofiţer, schimbul de focuri s-a dezlănţuit din nou în Fâşia Gaza vineri, pulverizând prima încetare a focului acceptată în comun de beligeranţi, la mai puţin de două ore după intrarea în vigoare a a acestui armistiţiu. Toate celelalte armistiţii, de asemenea eşuate, fuseseră proclamate unilateral de o tabără sau de alta.

După eşuarea încetării focului, cel puţin 107 persoane au fost ucise în apropiere de Rafah sub bombele israeliene lansate în unul dintre teritoriile cele mai dens populate din lume, teritoriu în prezent devastat şi sufocat, potrivit serviciilor de intervenţie locale. Acestea au indicat că 35 de persoane au murit după miezul nopţii. Cincisprezece victime, între care cinci copii cu vârste între 3 şi 12 ani, aparţineau aceleiaşi familii. 

Războiul a costat până acum viaţa a circa 1650 de palestinieni, în mare majoritate civili, potrivit lui Ashraf al-Qodra, şeful serviciilor de intervenţie. De partea israeliană, 63 de soldaţi şi trei civili au fost ucişi.

Sâmbătă dimineaţă, aviaţia israeliană a bombardat oraşul Gaza şi împrejurimile sale. O moschee a fost distrusă la Jabalia (nord) şi mai multe case au fost transformate în ruine pe litoralul Fâşiei Gaza. În partea israeliană, sistemul de apărare antirachetă Iron Dome a interceptat două rachete trase asupra oraşului Tel Aviv şi alta asupra Beersheva (sud), a indicat armata israeliană. 

O delegaţie palestiniană, compusă din reprezentanţi ai Hamas, ai aliatului său Jihadul Islamic şi ai Fatah, a fost anunţată la Cairo sâmbătă pentru a încerca să relanseze eforturile în vederea ajungerii la un armistiţiu. Aceste discuţii prevăzute cu mediatori egipteni, asociindu-i şi pe americani, erau programate vineri şi urmau să permită capitalizarea unei încetări a focului pentru a se ajunge la un armistiţiu durabil. Dar ele au fost subminate de evenimentele de la Rafah. Nu se ştie dacă şi când vor fi dispuşi israelienii să se aşeze la masa negocierilor.