Luptele continuă în Ucraina: Soldaţi ucraineni, încercuiţi de rebeli proruşi la Lugansk

O sută de soldaţi ucraineni erau încercuiţi miercuri de rebeli proruşi în regiunea separatistă Lugansk, în estul Ucrainei, au indicat autorităţile ucrainene.

15 oct. 2014, 12:36
Luptele continuă în Ucraina: Soldaţi ucraineni, încercuiţi de rebeli proruşi la Lugansk

Guvernatorul oficial al regiunii, Ghennadi Moskal, a anunţat că 112 soldaţi ucraineni erau ‘încercuiţi’ la Bahmutka, pe drumul dinspre Lugansk spre vestul Ucrainei. ‘Situaţia poate fi calificată drept critică’, a avertizat guvernatorul, potrivit AFP. ‘Unii dintre soldaţii răniţi au fost făcuţi prizonieri, între care şi comandantul batalionului’, a mai indicat el, evocând ‘tiruri permanente cu armament greu.

Guvernatorul regiunii Lugansk a semnalat deja de marţi intense lupte în zonă soldate cu un mort în rândul forţelor ucrainene.

Statul Major ucrainean a confirmat o situaţie ‘dificilă, dar controlabilă’, dar un purtător de cuvânt militar a dezminţit ‘o încercuire’ totală. ‘Este posibil de a trimite întăriri şi arme suplimentare’, a declarat Andrei Lîsenko în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev.

Situaţia de la Lugansk generează temeri în legătură cu o posibilă repetare a luptelor de la Ilovaisk, localitate strategică din regiunea Doneţk, unde forţele ucrainene s-au trezit încercuite de insurgenţii proruşi. Luptele s-au terminat într-o baie de sânge cu peste 100 de morţi, conform bilanţului oficial, anumite surse susţinând că aproximativ 200 de persoane au murit în aceste confruntări.

Situaţia de la Ilovaisk a fost citată de presa ucraineană şi de experţi ca fiind principalul motiv care a dus la demiterea ministrului apărării Valeri Gheletei, înlocuit marţi de Stepan Poltorak, fost şef al Gărzii naţionale, unitate formată în special din voluntarii care au participat la mişcarea de contestate proeuropeană din Piaţa Independenţei din Kiev.

În pofida acordului de încetare a focului semnat la 5 septembrie, luptele în estul Ucrainei continuă în anumite puncte tensionate, între care aeroportul din Doneţk, deşi în general confruntările au scăzut în intensitate pe linia frontului, notează agenţia menţionată.