M10 propune vot la distanţă pentru toţi românii

Partidul M10 a depus, luni, la Comisia pentru cod electoral o serie de propuneri și observații la proiectul de lege privind votul prin corespondență, printre ele aflându-se și aceea ca toți cetățenii români, din țară și din diaspora, să poată vota la distanță (electronic și prin corespondență).

19 oct. 2015, 12:47
M10 propune vot la distanţă pentru toţi românii

„M10 cere ca votul la distanță să intre în vigoare cât mai repede și să se aplice la toate scrutinele din anul 2016. Partidul M10 atrage atenția că propunerea legislativă a AEP nu prevede sancțiuni pentru cazurile în care legea nu este respectată, ceea ce încurajează abuzurile și încălcările legii. Cerem vot prin corespondență pentru toți cetățenii români din străinătate, dar și pentru cei din țară. Legea nu prevede exprimarea votului prin corespondență și pentru cetățenii români care locuiesc în țară și care au domiciliul într-o localitate și rezidența în alta. Aceștia nu pot vota la alegerile locale decât dacă se deplasează, uneori sute de kilometri, în ziua votului, la secția unde sunt arondați”, se arată într-un comunicat al Partidului M10.

Printre propunerile formulate de M10 se numără aceea ca toți cetățenii români, din țară și din străinătate, trebuie să poată vota modern, electronic și prin corespondență dacă optează pentru această modalitate. De asemenea, M10 spune că termenul de 3 luni pentru înregistrarea alegătorilor în Registrul electoral este prea scurt, electorii trebuind să aibă cel puțin 6 luni la dispoziție pentru procedura de înregistrare, astfel încât și cetățenii care sunt în curs de dobândire a rezidenței, de exemplu, să finalizeze toate formalitățile administrative necesare eliberării actelor doveditoare.

Totodată, potrivit M10, votul la distanță nu trebuie să implice deplasări la reprezentanțele diplomatice ale României pentru a obține sau depune documente tipărite, fiindcă aceasta echivalează cu obligația deplasării în ziua votului, deci anulează beneficiul votului la distanță.

O altă observație formulată de M10 se referă la faptul că alegătorul nu poate verifica înscrierea opțiunii sale pentru votul prin corespondență în Registrul Electoral și nici nu este notificat cu privire la eventuale erori, înainte de expirarea perioadei prevăzute pentru verificări și întocmirea listelor.

„Prin discutarea proiectului de lege în ultima clipă, PSD urmărește probabil ca dezbaterea publică să fie minimă, sau chiar ca legea să nu poată intra în vigoare în timp util pentru scrutinele din 2016. La rândul lor, președintele Klaus Iohannis și PNL nu au nicio scuză pentru că au neglijat acest proiect până acum: dar știm că ambele jumătăți de USL au fost opuse votului la distanță în ultimii ani”, se arată în comunicatul M10.