Macedonia rezolvă conflictul cu Grecia cu privire la numele ţării

După un sfert de secol de dispută, Macedonia pare hotărâtă să rezolve conflictul cu Grecia cu privire la denumirea țării, iar Atena nu i s-a opus, comentează luni France Presse.

07 aug. 2017, 07:53
Macedonia rezolvă conflictul cu Grecia cu privire la numele ţării

Noul premier social-democrat macedonean Zoran Zaev și-a manifestat această dorință la scurt timp după accederea sa la conducerea guvernului la începutul lunii iunie, în acest sens fiind conceput și un calendar de întâlniri bilaterale. Diferendul datează de la proclamarea independenței fostei republici iugoslave Macedonia în 1991, când noul stat a început să-și revendice și istoria Macedoniei antice, potrivit AFP.

În special, cea a doi mari regi ai săi, Filip al II-lea al Macedoniei (382-336 î. Hr.) și fiul său Alexandru cel Mare (356-323 î. Hr.). Or, centrul regatului lor era pe teritoriul actual al regiunii Macedonia din nordul teritoriului grec.

De atunci, Atena refuză Skopje dreptul ca țara să se numească Macedonia și, până când cazul nu este soluționat, se opune aderării acesteia la Uniunea Europeană și NATO. Între timp, Macedonia nu este desemnată de Grecia, ca și de majoritatea țărilor din Europa de Vest cu numele său provizoriu — recunoscut de ONU — FYROM (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), informează Agerpres.

În mod curent, grecii se referă în general la ‘Skopje’, actuala capitală a fostei republici iugoslave. De partea greacă, disputa asupra numelui a început în 1992, cu un milion de persoane — 1/10 din populația greacă — pe străzile din Salonic, al doilea oraș ca mărime din Grecia și capitala regiunii elene Macedonia.
„Potrivit acordului (ONU) din 1995, FYROM nu poate aparține marilor federații decât sub numele său provizoriu”, a amintit Ministerul de Externe grec.

Citeşte şi Tratat între Macedonia şi Bulgaria: E prima oară când cele două state ajung la o soluţie fără mediatori

Schimbarea de ton a venit după venirea lui Zoran Zaev la conducerea guvernului. El a estimat că țara sa ar putea provizoriu să ‘devină membră a NATO sub numele de FYROM’. Există o ‘anumită mobilizare’, remarcă o sursă diplomatică greacă, menționând ‘unele semne’ de bunăvoință din partea Skopje. Dar trebuie de acum ‘să așteptăm faptele’. „Grecia poate rămâne pe aceeași poziție timp de două secole. Trebuie să găsim o soluție pentru deblocarea procesului de integrare în NATO și UE”, explică, sub rezerva anonimatului, un înalt responsabil SDSM, partidul premierului Zaev. Dar, avertizează el, în această mică țară fragilă, va fi nevoie de găsit ‘un consens’ politic și validarea alegerii printr-un referendum, informează Agerpres.

„Problema este: care e prețul pentru a intra în acest club?”, rezuma Toni Deskoski, profesor de drept la Skopje. „Ce nume ar fi atunci acceptabil? Suntem macedoneni, nu ne-am putea numi altfel”, susține Mirjana Jovanovska, doctor stomatolog de 47 de ani. Cu toate acestea, ea recunoaște că „nu ar fi atât de teribil dacă s-ar adăuga un prefix la numele de Macedonia”. În conversații se menționează ‘Macedonia de Nord’, ‘Noua Macedonie’ sau Macedonia ‘Vardarska’, după numele fluviului Vardar care traversează țara, dar de asemenea Macedonia greacă sub numele de Axios.

Actualul guvern elen nu a făcut încă propuneri, în așteptarea negocierilor pentru a-și dezvălui jocul. În 2007, executivul elen de la acea vreme sugerase o ‘denumire cu prefix geografic’.


loading...
Partenerii noștri