Macovei: Guvernul să ceară activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE pentru a solicita imunoglobulină din alte state

Guvernul trebuie să ceară de urgenţă activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE pentru a solicita imunoglobulină din alte state membre, afirmă europarlamentarul Monica Macovei.

05 feb. 2018, 16:18
Macovei: Guvernul să ceară activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE pentru a solicita imunoglobulină din alte state

„Este evident că Ministerul Sănătăţii a eşuat în încercarea de a găsi soluţii pentru a asigura imunoglobulină pentru pacienţii cu boli de imunitate. Ştirile de astăzi, care arată că pacienţii nu şi-au primit medicamentele nici în ianuarie, demonstrează impotenţa guvernanţilor şi nepăsarea faţă de viaţa oamenilor. Nu trebuie să moară oameni din cauza incompetenţei celor care ne conduc”, spune Monica Macovei.

Europarlamentarul reaminteşte că Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate, a răspuns scrisorii pe care i-a trimis-o, în luna decembrie, prin care îi atrăgea atenţia asupra „situaţiei critice în care se află pacienţii cu boli de imunitate care nu mai primeau imunoglobulină”.

„Comisarul european preciza şi ce poate face Guvernul României în această situaţie: activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE; contactarea directă a producătorilor care fabrică imunoglobulină pentru a restabili neîntârziat aprovizionarea; introducerea restricţiilor de export pentru medicamentele ale căror stocuri riscă să se epuizeze; creşterea numărului şi diversificarea produselor aflate în sistemul compensat, pentru a asigura mai mulţi furnizori pe piaţa naţională; reorganizarea Centrului de Transfuzie Sanguină, care poate deveni o sursă locală de imunoglobulină; solicitarea de asistenţă tehnică prin intermediul Serviciului de Sprijin pentru Reforme Structurale (SSRS), pe baza unei cereri adresate Comisiei Europene”, menţionează Macovei.