Macovei: Nici Blaga, nici Udrea nu pot să reformeze partidul. Mă mai gândesc dacă voi candida

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a comentat, marți seară, candidaturile deja anunțate la președinția PDL, spunând că nu crede că vreunul dintre cei doi oameni politici care și-au anunțat candidatura pentru șefia partidului este în stare să facă reforma necesară.
Filip Stan
12 feb. 2013, 21:59
Macovei: Nici Blaga, nici Udrea nu pot să reformeze partidul. Mă mai gândesc dacă voi candida

„Cred că niciuna dintre candidaturi nu este de natură să schimbe ceva din ce avem acum și nici din ce am avut până acum în partid. Adică niciunul dintre cei care și-au anunțat candidatura, nici domnul Blaga, nici doamna Udrea nu sunt cei care pot să reformeze partidul. Iar când spun să reformeze mă refer la o schimbare profundă, la o schimbare totală, la o poziție adevărată. Zilnică, prin evenimente, nu numai prin conferințe de presă, la reacții imediate la toate porcăriile care se întâmplă. Mă refer la restructurarea partidului, cei cu contracte cu statul, cei cu probleme, cei care au lucrat cu PSD sau cu USL în campanie. O parte au venit prin trădare, din alte partide. La astfel de lucruri mă refer. Eu cred în integritate, orice s-ar întâmpla și până la capăt merg pe acest drum”, a comentat Monica Macovei, la B1 TV.

Întrebată dacă a luat o decizie privind propria candidatură, aceasta a spus că a luat în calcul posibilitatea, însă nu a luat o decizie încă.

„Nu am luat o decizie, nu am spus nu. Am văzut ce a scris colegul Papahagi, dar nu am discutat acest lucru. Împărtășesc această idee, dar nu am luat o decizie. Pot să spun că candidez, știind de la început că nu voi câștiga. Dar repet, nu am luat o decizie”, a conchis Macovei.

Democrat-liberalul Adrian Papahagi spune că nici Vasile Blaga şi nici Elena Udrea nu au „carismă de leader, valori şi principii de la care să nu facă rabat sau reputaţie intactă” şi că el, Cristian Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu au obligaţia să iniţieze o a treia moţiune pentru şefia PDL, informează Mediafax.

Adrian Papahagi susţine că în PDL se anunţă „înfruntarea previzibilă dintre cele două vechi tabere” şi că partidul nu poate renaşte având la cârmă un lider precum Udrea sau Blaga.

„Trei certitudini: Convenţia PDL va avea loc în 23 martie, Vasile Blaga va candida, Elena Udrea va candida. Se anunţă, aşadar, înfruntarea previzibilă dintre cele două vechi tabere. Nu aparţin niciuneia dintre ele şi nu cred că PDL poate renaşte cu vreunul dintre cei doi la cârmă. Îi apreciez pe amândoi pentru calităţile lor reale, dar le intuiesc şi limitele. Amândoi au legitimitate în partid şi resurse (notorietate, influenţă în teritoriu, sprijinul diverselor structuri şi, nu în ultimul rând, bani), dar niciunul nu are carismă de leader, valori şi principii de la care să nu facă rabat, reputaţie intactă sau dimensiune europeană. În aceste condiţii, cred că, alături de Cristi Preda, Monica Macovei, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Toader Paleologu şi alţi colegi avem obligaţia să propunem o a treia moţiune”, afirmă Adrian Papahagi într-un comunicat de presă transmis marţi.

El precizează că nu s-a sfătuit cu niciunul dintre cei menţionaţi, iar faptul că îi citează nu înseamnă că vorbeşte în numele lor sau că s-a decis ceva: „Este pur şi simplu ceea ce cred în acest moment. Este un test pentru noi şi pentru PDL, pe care nu avem voie să nu-l încercăm”.

Papahagi se declară convins că mulţi colegi din partid recunosc urgenţa strategică a refondării PDL.

„Capitalul nostru este mai ales simbolic, în ordinea gândului, a credinţei, a valorilor şi se hrăneşte din speranţa că există un electorat articulat, european, urbanizat, inteligent, care nu mai poate concepe politica în termenii (de)consacraţi până acum. Sunt convins că mulţi colegi recunosc urgenţa strategică a refondării PDL. E vorba de asumarea clară a valorilor României europene, de un leadership inatacabil şi curajos, de o strategie care să excludă pactizarea cu PSD sau livrarea către PNL”, mai spune Papahagi.

El susţine că Vasile Blaga poate fi oricând un bun secretar general al PDL şi este un om devotat partidului, „nu însă şi dreptei, nu atât ca abstracţie doctrinară, ci mai ales ca năzuinţă a României ,care s-a săturat de numeroasele ipostaze ale FSN”.

De asemenea, Adrian Papahagi consideră că Elena Udrea este un politician tenace, ambiţios, tânăr, cu magnetism în presă, „dar şi-a construit o imagine controversată”, pe care nu crede că o va putea depăşi prea curând.

În opinia lui Papahagi, în momentul de faţă PDL nu are doar o nişă electorală, ci „un bulevard pe dreapta”, pe care este dator să-l ocupe.

„Dacă PDL nu înţelege acum acest lucru, 16 la sută vor părea în 2014 un vis frumos”, conchide Adrian Papahagi.

Actualul preşedinte al PDL, Vasile Blaga, şi-a anunţat, luni, candidatura pentru reconfirmarea la şefia partidului.

La rândul său, deputatul Elena Udrea a anunţat, marţi, că va candida la preşedinţia partidului.

Convenţia Naţională a PDL pentru alegerea noii conduceri urmează să aibă loc în 23 martie.

 

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'