Macron va face prima vizită ca preşedinte, în Germania. Merkel spune că el întruchipează speranţele francezilor şi europenilor

Președintele ales al Franței Emmanuel Macron intenționează să meargă în vizită la cancelarul german Angela Merkel la scurt timp după învestirea sa în funcție, a declarat Sylvie Goulard, membră a Parlamentului European și o apropiată a lui Macron.

08 mai 2017, 14:05
Macron va face prima vizită ca preşedinte, în Germania. Merkel spune că el întruchipează speranţele francezilor şi europenilor

Macron, care a câștigat duminică al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța cu 66,1% din voturi în fața contracandidatei de extremă dreapta Marine Le Pen (33,9% din sufragii), va merge în vizită la Angela Merkel în prima sa deplasare în străinătate în calitate de președinte al Franței, a declarat Goulard pentru CNews.

Merkel și Macron au avut o convorbire telefonică duminică seara după anunțul rezultatului alegerilor, potrivit lui Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german. Angela Merkel i-a spus lui Emmanuel Macron că ”dorește cu nerăbdare o cooperare strânsă…..în spiritul prietenei tradiționale franco-germane”, a spus Seibert. Pentru moment nu se cunoaște data exactă la care noul președinte francez se va întâlni cu cancelarul german, potrivit Agerpres.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat luni pe președintele ales al Franței Emmanuel Macron pentru succesul său electoral ”spectaculos” și a afirmat că el poartă speranțele a ”milioane de francezi și a numeroase persoane din Germania și din întreaga Europă”.

De asemenea, Merkel i-a promis că îl va sprijini să rezolve rata crescută a şomajului din Franţa, precum şi în alte probleme europene, cum ar fi stabilitatea europeană, mai ales în contextul în care Marea Britanie se îndreaptă spre Brexit. 

Macron „poartă speranţa a milioane de francezi şi a multor oameni din Germania, precum şi a întregii Europe”, a mai declarat Merkel  în conferinţa de presă organizată luni la Berlin. De asemenea, a transmis că va colabora alături de preşedintele-ales pentru a promova stabilitatea europeană.

Cooperarea franco-germană reprezintă o ”piatră de temelie” a politicii externe germane, a spus Merkel, însă a adăugat că Germania nu trebuie să-și schimbe cursul economic ca răspuns la victoria electorală a lui Macron.