MAE: Apele pentru îmbăiere din Bulgaria nu s-au înrăutăţit

Rezultatele monitorizării efectuate în lunile mai şi iunie de către inspectoratele regionale de sănătate din Bulgaria nu constată înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) care citează un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria, transmite Agerpres.

04 iul. 2014, 17:17
MAE: Apele pentru îmbăiere din Bulgaria nu s-au înrăutăţit

Această informare a MAE vine în continuarea atenţionării de călătorie transmise vineri dimineaţă cu privire la constatarea unui rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică ‘Escherichia coli’ şi ‘enterococi intestinali’ în zona ‘Plaja ofiţerilor-Varna’, după cum semnala comunicatul emis de Inspecţia Regională de Sănătate Varna la 3 iulie 2014.

‘Vă transmitem comunicatul de presă (în traducere integrală) emis în această după amiază de Ministerul Sănătăţii din Bulgaria. Rezultatele monitorizării efectuate în lunile mai şi iunie de către cele trei inspectorate regionale de sănătate (Dobrici, Varna şi Burgas) nu constată înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere, ca notă generală, în urma ploilor abundente din aceste luni’, se arată în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, valorile primite referitoare la indicatorii microbiologici cercetaţi în zonele de îmbăiere sunt în conformitate cu cele legale iar în cea mai mare parte din zone chiar şi cu cele mai înalte cerinţe recomandate privind calitatea apelor şi îmbăierea nu prezintă risc de sănătate pentru populaţie şi turiştii care îşi petrec concediile pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

‘Până în prezent doar la efectuarea analizei probelor de apă din 30.06.2014 dintr-o zonă de îmbăiere – Plaja Ofiţerească din oraşul Varna – s-a constatat depăşirea normelor admisibile, astfel încât imediat după primirea rezultatelor Inspectoratul General de Sănătate Varna a impus interdicţia temporară de îmbăiere în această zonă şi a informat corespunzător populaţia precum şi autorităţile regionale şi locale. În cazul unei eventuale îmbunătăţiri a apelor pentru îmbăiere, ce va fi pusă în evidenţă de laboratoarele de control, această zonă va fi redeschisă publicului pentru scăldat’, mai informează MAE.

De asemenea, se menţionează că în această zonă de îmbăiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru îmbăiere şi în anii anteriori.

‘Cauza principală o constituie intrarea în cartierul din zona de îmbăiere a aşa-numitului Kanal Şokarov, care adună apele pluviale dintr-o anumită parte a oraşului Varna şi a zonelor de vile din jurul oraşului, foarte probabil şi din cauza racordării ilegale a unor canalizări care conţin reziduuri organice. Problema a fost ridicată în mai multe rânduri în atenţia instituţiilor la nivel regional şi municipal din oraşul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme’, arată documentul citat.

Acesta mai spune că probele apelor marine din zonele învecinate de îmbăiere din cartierele oraşului Varna nu arată abateri de la cerinţele obligatorii, iar utilizarea acestora pentru îmbăiere nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor.

‘În conformitate cu indicaţiile actuale ale Organizaţiei Mondiale de Sănătate privind siguranţa apelor naturale pentru recreere, în principiu, posibilitatea de îmbolnăvire cu hepatita A în cazul utilizării apelor naturale pentru îmbăiere sau sporturi nautice nu poate fi complet exclusă, dar riscul pentru aceasta este scăzut şi poate fi de interes doar în cazul unei infestări masive a apelor de îmbăiere cu reziduuri organice’, menţionează comunicatul.

Ministerul Sănătăţii din Bulgaria nu a recomandat publicului şi turiştilor care îşi vor petrece concediile pe litoralul bulgăresc să se imunizeze în prealabil împotriva hepatitei de tip A şi respinge categoric o asemenea necesitate.

Informaţiile privind rezultatele monitorizării calităţii apelor pentru îmbăiere se publică pe paginile de internet ale inspecţiilor de sănătate regionale corespunzătoare – Burgas, Varna şi Dobrici. Link-urile către aceste pagini au fost transferate şi pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii.

‘Ministerul Sănătăţii, prin inspectoratele regionale de sănătate, va continua monitorizarea necesară a calităţii apelor pentru îmbăiere şi în caz de necesitate va da dispoziţiile necesare şi va informa corespunzător populaţia şi turiştii aflaţi pe litoralul Mării Negre, precum şi organele competente şi alte persoane interesate şi instituţii pentru luarea măsurilor corespunzătoare (inclusiv în ceea ce priveşte interdicţia de îmbăiere) acolo şi când aceasta se impune în scopul eliminării riscului pentru sănătatea populaţiei’, mai spune documentul.