MAE este în alertă! Un român a fost luat ostatic de teroriștii Hamas

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă seară că un român, care are și cetățenie israeliană a fost luat ostatic de teroriștii grupării palestiniene Hamas. Potrivit autorităților de la București, bărbatul se află în aceste momente în Fâșia Gaza.

21 oct. 2023, 23:31
MAE este în alertă! Un român a fost luat ostatic de teroriștii Hamas

Un român a fost luat ostatic de teroriștii Hamas. Reprezentanții Ministerului român de Externe au subliniat că inițial românul cu dublă cetățenie se afla pe lista persoanelor dispărute.

Citește și Fostul director al CIA avertizează asupra dificultăţilor invaziei terestre a Israelului în Gaza: „Ar putea fi un Mogadishu pe steroizi”

Un român a fost luat ostatic de teroriștii Hamas

Ulterior, autoritățile israeliene au confirmat oficial că Bărbatul cu cetățenie română și israeliană este ostatic în Fâșia Gaza.

„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că potrivit informațiilor furnizate de către autoritățile israeliene, unul dintre cetățenii cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, semnalat inițial în lista persoanelor dispărute, este ostatic în Fâșia Gaza”, se arată într-un comunicat al MAE.

Până la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa nu au recepționat solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Statul Israel și mențin contactul cu autoritățile israeliene, au precizat reprezentanții MAE.

Ministrul israelian al apărării prezintă trei faze ale războiului şi spune că după ce Hamas va fi învins, Israelul va căuta un nou „regim de securitate” în Gaza

Ministrul apărării, Yoav Gallant, a prezentat Comisiei pentru afaceri externe şi apărare a Knessetului, parlamentul israelian, planurile şi obiectivele de război ale Israelului în Fâşia Gaza, relatează The Times of Israel şi Reuters.

El spune că obiectivele includ eliminarea grupării teroriste Hamas prin distrugerea capacităţilor sale militare şi guvernamentale şi eliminarea completă a oricărei responsabilităţi pe care Israelul o are asupra Fâşiei Gaza prin crearea unui nou „regim de securitate” în Fâşie.

Gallant le-a spus parlamentarilor că războiul va avea trei faze principale. „Ne aflăm în prima fază, în care are loc o campanie militară (cu lovituri aeriene) şi, ulterior, cu o manevră (terestră) cu scopul de a distruge agenţii şi de a deteriora infrastructura pentru a învinge şi distruge Hamas”, a explicat Gallant.

El a spus că a doua fază va consta în continuarea luptelor, dar la o intensitate mai mică, pe măsură ce trupele vor lucra pentru a „elimina buzunarele de rezistenţă”.

„A treia etapă va fi crearea unui nou regim de securitate în Fâşia Gaza, eliminarea responsabilităţii Israelului pentru viaţa de zi cu zi în Fâşia Gaza şi crearea unei noi realităţi de securitate pentru cetăţenii Israelului şi pentru locuitorii din (zona care înconjoară Gaza)”, precizat el.

Fâşia Gaza nu are acces la lumea exterioară decât prin Israel, care controlează 90% din graniţele sale terestre şi maritime, şi Egipt, care are o graniţă terestră îngustă la sud.

Israelul a impus o blocadă rigidă asupra enclavei de când islamiştii Hamas au preluat controlul teritoriului în 2007, impunând restricţii cuprinzătoare asupra exporturilor şi importurilor şi limitând drastic cine poate intra sau ieşi. Egiptul a sprijinit în mare măsură blocada, considerând că Hamas reprezintă o ameninţare la adresa propriei sale stabilităţi.

Israelul a furnizat în mod tradiţional Fâşiei Gaza cea mai mare parte a nevoilor sale de energie, dar a închis robinetele după 7 octombrie şi, de asemenea, a refuzat să lase apa sau medicamentele să intre în teritoriu.

Israelul a încercat anterior să supravegheze importurile în Gaza pentru a împiedica materialele militare să ajungă la Hamas.

 

Citește și Război în Orientul Mijlociu: Preoți români prinși sub dărâmăturile bisericii bombardate din Gaza