MAE: Ministrul ungar de Externe a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti şi intervenţia statului român în justiţie

Publicat: Miercuri, 10 Iulie 2019 16:06 // Actualizat: Miercuri, 10 Iulie 2019 16:06 // Sursa: romaniatv.net

Ministerul de Externe vine miercuri cu noi precizări despre întâlnirea dintre Teodor Meleşcanu şi omologul său ungar, Péter Szijjártó, pe tema tensiunilor de la cimitirul eroilor din Valea Uzului şi a Codului Administrativ. Întrevederea a avut loc la solicitarea expresă a părţii române ”pentru a descuraja provocările constante ale părţii ungare”, spune MAE, care mai transmite că Péter Szijjártó a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti şi intervenţia statului român în justiţie.

Foto: mae.ro

”Întrevederea a avut loc la solicitarea expresă părţii române, în condiţiile menţinerii de către partea ungară a unei atitudini neconstructive şi pentru a descuraja provocările constante ale părţii ungare. În timpul întrevederii, ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, a solicitat ignorarea deciziilor instanţelor judecătoreşti şi intervenţia statului român în justiţie. Ministrul Teodor Meleşcanu a reamintit omologului său ungar că într-un stat democratic, cu stat de drept funcţional şi care respectă valorile europene şi, implicit, principiul separaţiei puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenţie a Guvernului în Justiţie”, a transmis MAE miercuri, într-un comunicat.

Conform aceleiaşi surse, Teodor Meleşcanu i-a reamintit omologului său ungar că "într-un stat democratic, cu stat de drept funcţional şi care respectă valorile europene şi, implicit, principiul separaţiei puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenţie a Guvernului în Justiţie". De asemenea, ministrul român a solicitat ca oficialii ungari să evite pe viitor orice provocări la adresa României.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut, marţi, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, în marja reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din statele participante OSCE care a avut loc la Štrbské Pleso, în Slovacia.

„Cu ocazia acestei întrevederi, ministrul Teodor Meleşcanu i-a transmis omologului său ungar un apel la moderaţie şi reţinere în declaraţiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declaraţii au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, „ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat faptul că numai comunicarea bilaterală deschisă şi pragmatică, în consonanţă cu valorile europene şi euroatlantice şi cu Parteneriatul Strategic dintre România si Ungaria, poate duce la rezolvarea, prin dialog, a situaţiilor de orice natură”.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7777
RON
10 Dec
noapte 0 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H