MAE, precizări despre românul condamnat la moarte în Malaezia. În ce fază se află procesul lui Ionuţ Gologan

Încă de la arestarea lui Ionuţ Gologan, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins multiple demersuri pe canalele diplomatice și consulare în vederea acordării asistenței de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale, informează Minsterul Afacerilor Externe (MAE).

12 mart. 2015, 14:27
MAE, precizări despre românul condamnat la moarte în Malaezia. În ce fază se află procesul lui Ionuţ Gologan

La data de 16 februarie 2015, Curtea de Apel din Putrajaya a judecat apelul introdus împotriva sentinței pe fond, informează MAE. Cetăţeanul român a fost reprezentat de avocatul ales. La ședința de judecată a asistat și un reprezentant al Ambasadei României în Malaysia. În urma dezbaterilor, s-a respins apelul și s-a menținut sentința primei instanțe. Drept urmare, avocatul cetăţeanului român a introdus, în regim de urgență, cererea de recurs la o instanță superioară, respectiv Curtea Federală de Justiție a Malaysiei.
Este așteptată decizia autorităților judiciare malaysiene privind stabilirea termenului de judecată.

Citeşte şi SCRISOAREA de ADIO a românului CONDAMNAT LA MOARTE în Malaezia

Precizăm că, încă de la arestarea cetățeanului român în cauză, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins multiple demersuri pe canalele diplomatice și consulare în vederea acordării asistenței de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale. În acest sens, au existat contacte la nivelul miniștrilor afacerilor externe ai României și Malaysiei.

De asemenea, în continuarea demersurilor vizând salvarea vieții cetăţeanului român, reprezentanţii Ambasadei României în Malaysia ţin permanent legătura cu avocatul acestuia – un avocat de renume internațional, specializat pe cazurile de trafic de droguri pasibile de condamnarea la pedeapsa capitală.
Totodată, au fost întreprinse numeroase demersuri la nivel diplomatic ce au vizat realizarea unor schimburi de experiență cu statele membre ale Uniunii Europene și cu alte state terțe care au gestionat cazuri similare, precum și cu organizații internaționale specializate în strategiile de evitare a pedepsei capitale. Pe plan intern, au fost organizate reuniuni interinstituționale cu autorităţile române competente, pentru identificarea celor mai eficiente soluţii de gestionare a situației.

În paralel cu acțiunile derulate, pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, încă din anul 2013, o amplă campanie de conştientizare a cetăţenilor români cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri în state ale căror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru asfel de infracţiuni.

Citeşte şi ROMÂNUL condamnat la MOARTE în Malaezia: Politicienii români încearcă să îl salveze pe Ionuţ Gologan

Promovată sub deviza „Drogurile îţi schimbă destinaţia”, campania anti-drog este destinată publicului larg și informează în legătură cu aspecte mai puţin cunoscute privind legislaţia unor ţări precum Malaysia.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe a demarat o campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate, în state cu diferite grade de risc, prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă”, ce poate fi descărcată pe telefoanele mobile de tip smartphone, şi prin serviciul de alertă în format SMS, lansat sub deviza „Un SMS îţi poate salva viaţa!”, care popularizează inclusiv informaţii cu privire la existenţa pedepsei capitale în Malaysia pentru cărăuşii de droguri.
MAE va continua, în regim permanent, demersurile de asistare a cetățeanului român și va utiliza toate mecanismele legale conform competențelor specifice, pentru identificarea unor soluții destinate salvării vieții acestuia.