MAE propune 417 secţii de votare în străinătate pentru alegerile din 11 decembrie, faţă de 294 la prezidenţiale 2014

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propunerile de secții de votare spre a fi organizate în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Lista cuprinde 417 secții, cu 111 mai multe decât la scrutinul parlamentar din 2012.
Filip Stan
08 oct. 2016, 08:28
MAE propune 417 secţii de votare în străinătate pentru alegerile din 11 decembrie, faţă de 294 la prezidenţiale 2014

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în data de 7 octombrie 2016, Autorității Electorale Permanente lista integrată a secțiilor de votare propuse spre a fi organizate în străinătate, la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016. Au fost propuse spre înființare în străinătate 417 secții de votare, respectiv cu 111 secții de votare mai multe decât numărul celor înființate în contextul alegerilor parlamentare din 2012 și cu 123 de secții de votare mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014”, precizează un comunicat de presă citat de Agerpres.

Dintre cele 417 secții de votare propuse, 193 secții de votare vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale, 217 secții de votare reprezintă propuneri motivate ale MAE, iar 7 secții de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puțin 100 de cetățeni români care s-au înscris în Registrul electoral până la data de 14 septembrie 2016.

Potrivit MAE, în motivarea propunerilor pentru a organiza secții de votare în alte locații decât cele pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale, au fost luate în considerare datele statistice ale prezenței la vot de la procesele electorale anterioare și ale dinamicii prezenței cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și localitățile unde, în mod tradițional, au fost organizate secții de votare la scrutinele anterioare.

Cele mai multe secții de votare sunt propuse a fi organizate în

– Italia: 73 de secții de votare față de cele 51 secții de votare organizate la alegerile prezidențiale din anul 2014 și 56 secții de votare organizate în contextul alegerilor parlamentare din anul 2012

-Spania: 53 de secții de votare față de cele 38 secții de votare organizate în contextul alegerilor prezidențiale din anul 2014 și 41 secții de votare organizate în contextul alegerilor parlamentare din anul 2012

– Republica Moldova: 35 de secții de votare față de cele 21 secții de votare organizate în contextul alegerilor prezidențiale din 2014 și 19 secții de votare organizate în contextul parlamentare din 2012

– Germania: 15 secții de votare față de cele 5 secții de votare organizate în contextual alegerilor prezidențiale din anul 2014, respectiv alegerile parlamentare din anul 2012).

Mai mult, în localitățile în care a fost înregistrat un număr mare de votanți în cadrul proceselor electorale anterioare, MAE a avut în vedere multiplicarea secțiilor de votare organizate în localitățile în care își au sediul misiunile diplomatice, oficiile consulare, respectiv institutele culturale. De exemplu, în Belgia și în Austria vor fi organizate câte 9 secții de votare, dintre care 6 secții de votare în Bruxelles, respectiv Viena; în Franța vor fi organizate 16 secții de votare, dintre care 6 secții de votare în Paris și regiunea pariziană, iar în Marea Britanie vor fi organizate 21 secții de votare, dintre care 8 în Londra și suburbii, mai evidențiază sursa citată.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, pe 5 octombrie, că a transmis Ministerului de Externe localitățile din străinătate în care trebuie înființate secții pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, unde domiciliază, potrivit Registrului electoral, minimum 100 de cetățeni români cu drept de vot.

Potrivit unui comunicat AEP transmis Agerpres, localitățile menționate sunt:

* Luton (Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord) — 1 centru

* Carabetovca (Regiunea Basarabeasca, Republica Moldova) — 1 centru

* Căușeni (regiunea Căușeni, Republica Moldova) — 1 centru

* Bardar (regiunea Ialoveni, Republica Moldova) — 1 centru

* Soroca (regiunea Soroca, Republica Moldova) — 1 centru

* Tarancon (regiunea Castilla-La Mancha/Cuenca, Spania) — 1 centru

* Torrejon de Ardoz (regiunea Comunidad de Madrid/Madrid, Spania) — 1 centru.

În comunicatul AEP se mai menționa că urmează ca, în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoștință publică a datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, respectiv cel mai târziu la data de 11 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe să transmită Autorității Electorale Permanente lista secțiilor de votare care pot fi organizate și în alte localități decât cele prevăzute la art. 23 alin. (1) — (3) din Legea nr. 208/2015, motivată din punctul de vedere al oportunității înființării acestora, conform dispozițiilor art. 1 alin. (2) din OUG nr. 47/2016.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale finale vot diasporă 30%, alegeri prezidențiale 2025, turul 1. George Simion peste Nicușor Dan. Surprize la votul din străinătate
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Pleacă sau nu din televiziune a lui Andi Moisescu? Vedeta Apropo TV a clarificat subiectul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale, turul întâi. Simion și Antonescu intră în turul 2
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Marcel Ciolacu exclude o demisie în cazul în care Crin Antonescu nu intră în turul doi: ”Eu nu am candidat”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce