MAE supune consultării publice un proiect ce stabileşte documentele care atestă reşedinţa în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe supune, începând de luni, consultării publice un proiect de ordin de ministru prin care, în pregătirea alegerilor parlamentare, se stabilesc documentele care atestă reședința în străinătate pentru cetățenii români.
Iulian Tudor
08 feb. 2016, 12:15
MAE supune consultării publice un proiect ce stabileşte documentele care atestă reşedinţa în străinătate

Potrivit documentului postat pe site-ul MAE, în cazul românilor din Italia, reședința în această țară poate fi atestată prin: cartea de identitate italiană, pașaportul italian, cartea de identitate italiană pentru cetățenii străini, atestatul de ședere/de înscriere în registrul populației, certificatul de rezidență emis de primăria italiană locală, certificatul de stare civilă privind componența familiei, certificatul cumulativ de stare civilă și reședință sau prin permisul de ședere.

Românii din Spania pot atesta reședința în străinătate pe baza cărții de identitate spaniole, a pașaportului spaniol, a certificatului de cetățean comunitar, a certificatului de rezident comunitar, a cărții de reședință. Reședința în străinătate în cazul unui român aflat în Spania se mai poate demonstra printr-un document care atestă înscrierea în registrul municipal sau cu dovada depunerii actelor în vederea obținerii certificatului, dar și prin certificatul de reședință.

În ceea ce privește Franța, potrivit ordinului de ministru aflat în consultare publică, reședința în acest stat se poate demonstra printr-unul din următoarele documente: carte de identitate franceză, pașaport francez, titlu de sejur francez (modelul electronic și carte de rezident), recipisă temporară care înlocuiește titlul de sejur expirat sau pierdut, adeverințe, certificate și atestate eliberate de autoritățile locale, prin care primarul/funcționarul primăriei certifică și semnează faptul că solicitantul domiciliază în Franța, certificate sau adeverințe de școlarizare, atestat care conține numărul național de asigurare medicală, ultimul aviz de impozitare, dovada calității de șomer (cu valabilitate de un an), permis de conducere francez, card de asigurare medicală, atestat de domiciliu eliberat de Ministerul de Interne francez, documente eliberate funcționarilor instituțiilor și organizațiilor internaționale cu sediul în Franța.

Proiectul postat pe site-ul MAE prevede pentru românii din Marea Britanie că reședința în străinătate poate fi atestată prin: pașaport britanic, colant sau ștampilă aplicată în pașaportul românesc care atestă reședința, colant sau vinietă aplicată în pașaportul românesc privind dreptul de ședere, certificate de înregistrare, autorizația de muncă, documentul care atestă reședința permanentă, documentul care atestă înregistrarea la autoritățile locale privind confirmarea și stabilirea taxelor locale, respectiv adeverința de plată a impozitelor la autoritățile centrale sau locale, permisul de conducere britanic, documentul care conține numărul național de asigurare, document care conține numărul de asigurare, certificat de naturalizare, contract de închiriere a locuinței înregistrat la autoritățile locale, extras de cont bancar curent de la o bancă din Marea Britanie, facturile de plată utilități în Marea Britanie.

Românii aflați în Germania pot demonstra că au reședința în acest stat prin: cartea de identitate germană, pașaportul german, adeverința privind domiciliul permanent/reședința, adeverința privind dreptul la liberă circulație și la alegerea domiciliului în UE, permisul de muncă (numai pentru persoanele care dețin și cetățenia germană), permisul de ședere pe durată determinată, permis de ședere, permisiunea de stabilire permanentă, permisiunea de ședere permanentă UE, certificatul de încetățenire (numai pentru persoanele care dețin și cetățenia germană).

În cazul cetățenilor români din Republica Moldova, proiectul de ordin prevede că reședința în această țară poate fi demonstrată prin: buletin de identitate moldovenesc, pașaport moldovenesc sau permis de ședere temporară.

Proiectul de ordin postat pe site-ul MAE conține date despre documentele care atestă reședința în străinătate în cazul a 143 de state. El se va afla în consultare publică, timp de o lună, până în 8 martie.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 550 de lei pe zi. Angajatorul oferă cazare gratuită, prime de sărbători, bonusuri de performanță și contract de muncă. Nu ai nevoie de studii superioare
Capital.ro
Călin Georgescu a picat. Preşedintele trebuie să fie o persoană legitimă
Playtech.ro
Când trecem la ora de vară 2025. Data la care dăm ceasurile înainte
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Adevărul despre sutele de generali români în contextul noului NATO: „A fost o explozie de avansări în grad și există confuzii”
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Lidl anunță retragerea unui produs din cauza contaminării cu patulina
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Doliu și durere fără margini! Am mai pierdut un actor genial. A fost idolul anilor ’70
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament obișnuit, care poate fi prescris oricui
substantial.ro
Incident de furt la Spitalul Județean de Urgență Ploiești: Pacientă acuzată de sustragerea unei sume de bani
MediaFlux
Cea mai cunoscută fotografie cu Mihai Eminescu. A fost făcuta la Praga și a devenit „imaginea” poetului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România