MAFIA din Roma: Premierul din Italia vrea pedepse mai aspre pentru CORUPŢIE

Premierul italian, Matteo Renzi, a anunţat vineri seară noi măsuri pentru a lupta împotriva corupţiei, după dezvăluirea existenţei unei vaste reţele mafiote la Roma implicând oameni politici de toate culorile.

12 dec. 2014, 20:54
MAFIA din Roma: Premierul din Italia vrea pedepse mai aspre pentru CORUPŢIE

La finalul unei şedinţe de guvern extraordinare, Matteo Renzi a făcut cunoscut în cursul unei conferinţe de presă că pedeapsa minimă pentru corupţie se va majora de la patru la şase ani de închisoare şi că vor fi depuse eforturi pentru recuperarea sumelor primite în mod necuvenit, potrivit Agerpres. Această măsură va fi propusă într-o viitoare iniţiativă legislativă pentru care vulcanicul premier s-a arătat dispus să ceară votul de încredere al parlamentului.

În plus, această lege va urmări eliminarea posibilităţii ca negocierea pedepsei să le permită corupţilor să scape de închisoare şi să restituie numai o parte a sumelor dobândite ilicit.

„Corupţii vor plăti tot, până la ultimul cent şi până la sfârşitul ultimei zile’ de închisoare, a insistat prim-ministrul, exprimându-şi indignarea că, din totalul celor aproape 50.000 de persoane aflate în penitenciarele din Italia, numai 257 au fost condamnate pentru corupţie.

Guvernul doreşte să faciliteze astfel măsurile de confiscare a bunurilor, permiţând să se confişte ce a fost transmis deja moştenitorilor, precum şi prelungirea termenului de prescripţie – care în Italia nu este suspendată în timpul unei proceduri judiciare – pentru a încuraja apărarea să nu mai tragă de timp.

„Este o mare provocare pentru ţara noastră”, a declarat Matteo Renzi.

La Roma, peste o sută de antreprenori şi responsabili politici, printre care fostul primar Gianni Alemanno (de dreapta, 2008-2013), sunt vizaţi de o anchetă care a dus săptămâna trecută la arestarea a 37 de persoane, inclusiv presupusul şef al reţelei, Massimo Carminati, provenit dintr-un grupuscul violent de extrema dreaptă.

Reţeaua este suspectată că a instaurat un vast sistem de corupţie pentru a falsifica numeroase licitaţii şi a beneficia de fonduri publice ale municipalităţii destinate, de exemplu, centrelor pentru refugiaţi.

CITEŞTE ŞI: Român arestat în Italia, după o cursă ca-n filme