Maghiarii de lângă graniță vin în România la cumpărături. La noi găsesc produse mai bune și mai ieftine

Maghiarii aflați în vecinătatea graniței cu România vin la noi în țară pentru a-și face diferite cumpărături, de la alimente până la carburanți.
Filip Stan
29 mai 2024, 16:54
Maghiarii de lângă graniță vin în România la cumpărături. La noi găsesc produse mai bune și mai ieftine
De ce își fac maghiarii cumpărăturile în România

Maghiarii vin în România să își facă cumpărăturile: „Până și produsele ungurești sunt mai ieftine la Arad sau Carei”, spun ungurii care și-au făcut un grup pe Facebook, unde sunt prezentate mai multe sfaturi pentru cei care vor să cumpere mâncare ori motorină de la noi.

„În magazinele din România puteți cumpăra produse fabricate în Ungaria la un preț mult mai mic, la jumătate sau chiar la o treime din prețul din Ungaria”, scriu jurnaliștii din ţara vecină, potrivit unei analize făcute la Budapesta.

Motivul pentru care vecinii aleg să vină la cumpărături la noi în țară nu este simplu, pentru că inflația din România este similară cu cea din Ungaria. Cu toate astea, unii maghiari consideră că merită să facă un drum pentru a-și face cumpărăturile săptămânale sau lunare aici.

Citește și: Inflaţia a dus la schimbări în modul în care românii fac cumpărături. Cum s-a schimbat coşul de consum şi cum va evolua acesta

Produsele zharoase s-au scumpit considerabil din cazua inflației, dar, sunt în continuare mai ieftine decât în Ungaria, iar selecția este mai largă. Mulți maghiari susțin că și calitatea produselor din România este mai bună decât la ei în țară.

Clienții de dincolo de graniță caută în mod special produse maghiare în magazinele românești, deoarece acestea pot fi cumpărate la prețuri mai mici, în unele cazuri chiar la jumătate din prețul produsului în Ungaria.

Pentru că interesul clienților maghiari în privința cumpărăturilor în România a crescut foarte mult în ultima perioadă, a fost creat un grup pe Facebook, pentru a colecta informații despre magazine și prețuri.

Cel care a creat grupul afirmă că, în prezent, grupul are 9.000 de membri, în creștere rapidă cu 2.000- 3.000 de membri noi săptămânal. El a vrut să ajute și alte persoane care vor să economisească bani.

Citește și: Scăderi masive de preţuri la produsele de bază. Anunţ de la Consiliul Concurenţei

În România, un kilogram de cârnați produși în Ungaria costă 24,49 lei (4,92 euro). În Ungaria, prețul ar fi de 4.389 de forinți (11,39 euro).

La noi în țară, TVA-ul perceput pentru alimentele de bază este de doar 9%, în timp ce în Ungaria este de 27%. Cei mai mulți clienți maghiari își fac cumpărăturile la începutul lunii, atunci când își primesc salariul.

Ce cumpără maghiarii din România

De asemenea, benzina este mai ieftină în România, așa că cei care fac plinul pot economisi ceva mai mulți bani. Mai mult, oamenii cred că produsele vândute în România sunt de o calitate mai bună.

Maghiarii cumpără din România detergenți, paste, ulei, carne, cidru, beri aromate, gustări pentru copii, fructe și legume, orez și produse de patiserie congelate. Unii cumpără chiar și haine pentru copii, scrie aradon.ro.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!