Magistraţii au arătat clemenţă în dosarul vameşilor spăgari

Magistraţii arată clemenţă faţă de vameşii şpăgari. Judecătorii Curţii de Apel Oradea au redus substanţial pedepsele date în dosarul de corupţie din Vama Halmeu, judeţul Satu Mare. Condamnarea a fost redusă cu o treime faţă de pedeapsa initială.

15 mart. 2013, 09:16
Magistraţii au arătat clemenţă în dosarul vameşilor spăgari

Decizia Curţii de Apel Oradea vine după 10 termene de judecată, întinse pe parcursul unui an, din aprilie 2012 până în martie 2013, potrivit România TV. De clemenţa magistraţilor au beneficiat toate persoanele implicate în dosar.

Spre exemplu, un om de afaceri din Cluj, considerat pilonul afacerii, a primit 5 ani de închisoare după ce iniţial Tribunalul Satu Mare îl condamnase la 7 ani de detenţie. El este acuzat că a primit mită 130.000 de euro pentru a intermedia numirea şefului de la vama Halmeu.

Un alt lucrător vamal care iniţia fusese condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare a primit în final doar 3 ani şi 6 luni de închisoare.

De asemenea, alte persoane considerate intermediare ale şpăgii au beneficiat de reduceri substanţiale ale pedepselor. În dosar a fost audiat ca martor şi preşedintele PDL, Vasile Blaga. Acesta a negat însă orice implicare a sa în fapte de corupţie.