Magistrații au decis! Afaceristul Călin Donca iese din închisoare

Cătălin Donca, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală, înșelăciune și manipularea pieței de capital, va fi eliberat din închisoare.

12 dec. 2023, 14:24
Magistrații au decis! Afaceristul Călin Donca iese din închisoare

Călin Donca iese din închisoare. Decizia magistraților de la Tribunalul Brașov a fost să înlocuiască măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu.

„Respinge propunerea D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Braşov relativ la inculpaţii Donca Oncioiu Călin şi Buzatu Ileana-Oana.

În baza art 242 al 2 C.pr.pen dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatilor : Donca Oncioiu Călin şi Buzatu Ileana-Oana cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data rămănerii definitive a prezentei încheieri.

Obligă inculpatul Donca Oncioiu Călin ca pe durata acestei măsuri să nu părăsească imobilul în care locuieşte, fără permisiunea instanţei în faţa căreia se află cauza, cu excepţia situaţiilor în care trebuie să se prezinte în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora.

Obligă inculpata Buzatu Ileana-Oana ca pe durata acestei măsuri să nu părăsească imobilul în care locuieşte, fără permisiunea instanţei în faţa căreia se află cauza, cu excepţia situaţiilor în care trebuie să se prezinte în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora.

În temeiul art. 221 al. 2 C. pr. pen., stabileşte în sarcina inculpatului Donca Oncioiu Călin respectarea, pe durata măsurii preventive a arestului la domiciliu, a următoarelor obligaţii:

a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, de cameră preliminară sau instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să nu comunice cu coinculpaţii din cauza de faţă respectiv cu Buzatu Ileana-Oana , Dobre Iulia, Apetri Răzvan Costinel, Chelu Bogdan Ştefăniţă precum şi cu martorii din cauza de faţă – Ulmeanu Geza-Relu, Ene Ciprian Stelian, Stoica Fabian, Carp Claudiu Constantin, Theil Lucian, Alexe Ionuţ-Cătălin, Torok Kalman, Dobrin Marian Cătălin, Abutnăriţei Petru Ionuţ, Micu Marian Catalin, direct sau indirect, în nicio modalitate.

În temeiul art. 221 al. 2 C. pr. pen., stabileşte în sarcina inculpatei Buzatu Ileana-Oana respectarea, pe durata măsurii preventive a arestului la domiciliu, a următoarelor obligaţii:

a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, de cameră preliminară sau instanţei de judecată ori de câte ori este chemată;

b) să nu comunice cu coinculpaţii din cauza de faţă respectiv cu Donca-Oncioiu Călin, Donca Oncioiu Orianda Giorgiana, Dobre Iulia, Apetri Răzvan Costinel, Chelu Bogdan Ştefăniţă precum şi cu martorii din cauza de faţă – Ulmeanu Geza-Relu, Ene Ciprian Stelian, Stoica Fabian, Carp Claudiu Constantin, Theil Lucian, Alexe Ionuţ-Cătălin, Torok Kalman, Dobrin Marian Cătălin, Abutnăriţei Petru Ionuţ, Micu Marian Catalin, direct sau indirect, în nicio modalitate.

Desemnează organ însărcinat cu supravegherea respectării de către inculpaţi a măsurii dispuse Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul S.I.C. al I.P.J. Braşov. În baza art. 218 al. 4 C. pr. pen., pune în vedere inculpaţilor arestaţi la domiciliu Donca Oncioiu Călin şi Buzatu Ileana-Oana că beneficiază de următoarele drepturi:

  • dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal,
  • dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrarea juridică a acesteia,
  • dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii,
  • dreptul de a avea un avocat ales sau de a i se desemna un avocat din oficiu,
  • dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii,
  • dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei,
  • dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret,
  • dreptul de a apela la un mediator, în cazurile prevăzute de lege,
  • dreptul de a fi informat cu privire la drepturile sale,
  • dreptul de acces la asistenţă medicală de urgenţă,
  • dreptul de a contesta măsura
  • dreptul de a solicita revocarea sau înlocuirea acestei măsuri cu o altă măsură preventivă.

În baza art. 221 al. 4 C. pr. pen., se atrage atenţia inculpaţilor Donca Oncioiu Călin şi Buzatu Ileana-Oana că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii arestului la domiciliu sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

Pentru supravegherea respectării măsurii arestului la domiciliu sau a obligaţiilor impuse inculpatei pe durata acesteia, organul de poliţie poate pătrunde în imobilul unde se execută măsura, fără învoirea inculpatei sau a persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.

Potrivit art.221 al.7 Cod procedură penală, în cazuri urgente, pentru motive întemeiate, inculpata poate părăsi imobilul, fără permisiunea judecătorului drepturi şi libertăţi, de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta organul desemnat cu supravegherea sa şi organul judiciar în faţa căruia se află cauza”.

in Donca iese din închisoare. Sentința nu este definitivă

În acest moment, sentința nu e definitivă.

„Dispune punerea în libertate a inculpaţilor Donca Oncioiu Călin şi Buzatu Ileana-Oana, sub arest la domiciliu, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi preventiv în altă cauză, la momentul rămănerii definitive a prezentei încheieri”, se mai arată în soluția T.Bv.

Decizia nu este definitivă și ea poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare, mai precizează magistrații Tribunalului Brașov.

Călin Donca, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat

Cătlin Donca a fost acuzat de procurorii DIICOT de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală, înșelăciune și manipularea pieței de capital. A fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în luna septembrie, alături de alte două persoane cercetate în același dosar. A fost acuzat că a provocat bugetului de stat, prin evaziune, un prejudiciu de peste 4 milioane de lei. În plus, Donca mai este acuzat că ar fi înșelat cu 700.000 de dolari cumpărători de bună credință ai unei criptomonede create de el.