Mai convenabil decât cu trenul. TOP 10 ţări în care se călătoreşte cel mai IEFTIN cu avionul

Aproape de necrezut, costurile deplasării pe calea aerului poate fi în cazul unor ţări, pe anumite distanţe, mai mic decât transportul cu trenul sau cu maşina. Site-ul german de turism GoEuro a făcut un studiu în care a inclus 51 de state de pe cinci continente şi a calculat preţul mediu plătit de călător pe distanţa de 100 km, în fiecare ţară.

05 oct. 2014, 11:09

10. Polonia – 18,12 dolari/100 km

Polonia nu exercită o atracţie turistică deosebită la nivel global, însă cei care o taie de pe lista ţărilor ce trebuie vizitate nu ştiu ce pierd. Ţara este plină de castele medievale, biserici de lemn de mare frumuseţe sau fortăreţe ale cavalerilor teutoni. Din bucătăria polonză nu trebuie să rataţi „pierogii” – nişte găluşte cu formă de semilună, fierte, coapte sau prăjite, care au diverse umpluturi, din cartofi, carne tocată sau brânză.

9. Rusia – 16,67 dolari/100 km

Lonely Planet le recomandă călătorilor în această ţară să nu se lase prinşi în capcanele turistice Moscova sau St. Petersburg şi să exploreze şi alte locuri, precum Zelenogradsk, o fostă staţiune prusacă, cu plaje aurii, sau un sat locuit numai de artişti populari, Gorodeţk, aflat pe Volga. De asemenea, puteţi lua avionul spre Ecaterinburg, iar de acolo să exploraţi Munţii Urali.

8. Italia – 16,57 dolari/100 km

Italia este o ţară a extremelor, iar dacă pentru a o vizita aţi hotărât să achizionaţi bilete de avion la preţuri de chilipir este clar că nu vă veţi putea permite să locuiţi într-o vilă din Toscana. Există însă destule hosteluri ieftine şi populare printre tineri, dar şi alte trucuri: Taranto este mai ieftin decât Torino, iar Roma şi Florenţa au locuri unde se mănâncă surprinzător de ieftin. Pe de altă parte, închirierea unei maşini este extrem de costisitoare în Italia, la fel ca şi preţul combustibilului.

7. Turcia – 15,77 dolari/100 km

Una dintre cei mai grei jucători de pe harta lumii în perioada 1299-1922, Turcia se află în cea mai bună poziţie comercială pe care o poate visa o ţară. Se află la zona de frontieră dintre Europa şi Asia, Africa de Nord, Cornul Africii şi tot sud-estul Europei. Istoria sa este fascinantă, iar vestigii ale Imperiului Otoman stau mărturie a măreţiei sale de odinioară.

6. SUA – 13,74 dolari/100 km

Dacă ajungi în SUA, merită să vezi un rodeo în New Mexico, un meci de fotbal american în Texas sau să vezi stadionul lui Yankees, toate astea în cadrul aceluiaşi sejur. Carson City, din Vestul Sălbatic, a fost fondat în timpul „goanei după argint”, iar acum este capitala statului Nevada, dar din acest stat nu trebuie ratat în niciun caz Las Vegasul. Dacă vă place să conduceţi pe distanţe lungi, această ţară oferă linii de coastă frumoase, desprinse parcă direct din filme, dar şi alte peisaje încântătoare de-a lungul drumurilor. De ce să conduci însă, când SUA este pe locul 6 în topul ţărilor cu cel mai ieftin transport?

5. Spania – 13,06 dolari/100 km

Diversitatea culturală este mai vizibilă ca oriunde aici, în Spania. În nord, aproape de Franţa, se găseşte Ţara Bascilor, în timp ce în tot nord-estul, inclusiv Barcelona, eşti abordat în catalană. La Sevilla, în sud, eşti copleşit de căldura andaluză şi uimitoarea coexistenţă dintre construcţiile maure şi catedralele catolice gotice. Madridul este capitala, în centrul ţării, şi nu trebuie ratat. Opriţi-vă din loc în loc pentru o tortilla şi churros con chocolate, iar apoi luaţi-vă un bilet ieftin pentru o altă parte a ţării.

4. Australia – 12,06 dolari/100 km

Unde altundeva poţi zbura pentru a vedea canguri şi cacadu, iar apoi să faci surfing, toate în aceeaşi zi? Broaşte otrăvitoare gigantice strivite de roţile maşinilor pe autostrăzi, Sydney Opera House, fermele conduse de cowboy desprinşi din reclame, iar dacă sunteţi pasionat de scufundări mergeţi la Marea Barieră de Corali, unde priveliştea este extraordinară. Plătiţi pentru a ajunge în zona aborigenă din nord şi daţi-vă cu balonul cu aer cald în Canberra.

3. Africa de Sud – 11,51 dolari/100 km

Cu o infrastructură mult mai bună și facilități moderne faţă de vecinii săi, Africa de Sud este o destinaţi populară printre turiştii europeni şi americani. Parcurile naționale și rezervaţiile de aici au multe de oferit: accesibilitate și vizualizare excelentă a faunei sălbatice, la prețuri mai mici faţă de sumele exorbitante cerute în Africa de Est.

2. Malaezia – 11,31 dolari/100 km

Malaezia se întinde pe două zone de pământ total diferite. Peninsular Malacca, la sud de Thailanda, unde sunt influențe din China și India, și Orientul Malaezian, din Insula Borneo, care este mai mult ca o pădure tropicală luxuriantă, însă care are destule oraşe interesante. Cu o rată puternică de creștere a PIB de la declararea independenței țării în 1957, economia acestei națiuni se bazează în mare parte pe resursele sale naturale şi turism, dar, mai recent, turismul medical joacă un rol puternic aici. Ajunşi în Malaezia faceţi lucruri pe care nu le puteţi face în alte părți ale lumii: mergeţi într-o excursie de o zi la un orfelinat elefanţi, iar în cazul în care râul din rezervaţie este destul de mare puteţi face baie și chiar să vă jucaţi cu puii de elefant.

1. India – 10,25 dolari/100 km

Când ne gândim la India, mintea ne duce la locuri pe care orice turist şi-ar dori să le viziteze: Taj Mahal, Gange, Templul de Aur sau pieţele din Mumbay. Cu toate acestea, sunt foarte multe lucruri pe care nu le ştim despre India. Peşterile Budhiste de la Ajanta reprezeintă unele dintre cele mai vechi mănăstiri din lume, dacă nu chiar cele mai vechi. Primele sanctuare, denumite Chaytia Grihas, sunt săpate la adâncimea medie de 75 metri şi au fost construite în timpul dinastiei Satavahana, undeva în secolele 1 şi 2 î.Hr. Picturile murale din Ajanta au rezistat doar datorită climei şi umidităţii propice a aerului, fiind considerate de specialişti drept cele mai vechi exemple de picturi murale descoperite vreodată în întreagă Indie. Se spune că oraşele indiene copleşesc simţurile, astfel că n-ar fi rău să vă luaţi dintr-un mare oraş un bilet spre o destinaţie mai puţin cunoscută de pe terioriul acestui vast stat.