Mai mult de jumătate din utilizatorii online accesează ştirile pe Facebook, YouTube şi Twitter

Rețelele de socializare s-au impus ca sursă principală de știri în rândul utilizatorilor online, care le accesează tot mai mult pe smartphone-urile lor, potrivit unei estimări a unui centru de analiză, care avertizează că acceptarea știrilor gratuite a devenit o provocare pentru proprietarii știrilor de calitate, scrie Reuters.
Filip Stan
15 iun. 2016, 16:24
Mai mult de jumătate din utilizatorii online accesează ştirile pe Facebook, YouTube şi Twitter

Mai mult de jumătate din utilizatorii online se informează de pe Facebook sau de pe alte platforme de socializare media, refuzând să plătească pentru știri și utilizând unelte de blocare a reclamelor, ceea ce afectează veniturile proprietarilor de media, potrivit Institutului Reuters pentru Studiul Jurnalismului (RISJ).

Chiar dacă știrile distribuite prin rețelele de socializare oferă posibilitatea obținerii unui număr mai mare de cititori, este mai dificil pentru proprietarii de media să obțină recunoaștere și să rămână conectați cu publicul lor, indică RISJ în raportul său anual privind știrile în mediul digital. ”Aceste lucruri se întâmplă din cauza noastră”, a spus Rasmus Kleis Nielsen, director pentru cercetare în cadrul Institutului Reuters, într-un interviu telefonic pentru Fundația Thomson Reuters. ”Preferăm știrile în format digital pentru că sunt mai la îndemână însă primești exact ceea ce plătești. Este nevoie de bani ca să faci jurnalism profesionist”, a mai spus Rasmus Kleis Nielsen.

Facebook joacă un rol semnificativ în ce privește distribuirea știrilor online, 44% dintre oameni folosesc rețeaua de socializare drept sursa lor de știri, 19% folosesc YouTube și 10% folosesc Twitter, se arată în raportul menționat.

Potrivit Agerpres, Nielsen susține că în statele în curs de dezvoltare, unde accesul la surse (de știri) independente și de încredere este limitat, sunt și mai mulți oameni care se bazează pe platformele de socializare pentru citirea știrilor. ”Mulți oameni în state din Asia și Africa folosesc telefoanele mobile pentru accesarea știrilor online și în acele regiuni platformele de socializare reprezintă o sursă și mai importantă de știri”, a spus Nielsen.

Circa 36% dintre oameni au preferat ca știrile să fie selectate pentru ei de algoritmi, comparativ cu 30% care s-au bazat pe editori sau redactori, deși unii au avut temerea că au pierdut unele informații importante sau puncte de vedere provocatoare, se mai arată în același raport.

Pentru prima dată rețelele de socializare au depășit televiziunile ca principală sursă de știri pentru segmentul de vârstă 18-24 de ani, 28% dintre aceștia citând platformele de socializare ca sursa lor principală de știri, în timp ce 24% consideră că televiziunea ca fiind cea mai importantă sursă de știri.

Mai mult de jumătate dintre repondenți au admis că folosesc smartphone-urile pentru accesarea știrilor, cele mai mari procente fiind în Suedia (69%), Coreea de Sud (66%) și Elveția (61%), conform raportului. În Marea Britanie și SUA folosirea smartphone-urilor pentru accesarea știrilor a depășit pentru prima dată calculatoarele de birou și laptopurile. Cercetarea a fost realizată online în 26 de state din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cei mai gustoși mici au secrete. Ce face diferența
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici