Mai mult de jumătate dintre americani consideră acceptabilă EUTANASIA

O majoritate solidă de 69 la sută dintre americani cred că eutanasia este acceptabilă și mai mult de jumătate dintre aceștia susțin sinuciderea asistată de medic, potrivit unui sondaj Gallup, citat de agenția Xinhua.

27 iun. 2016, 06:26
Mai mult de jumătate dintre americani consideră acceptabilă EUTANASIA

Un procent de 51 la sută dintre americani spun ca ar lua în considerare încheierea propriei lor vieți dacă ar fi diagnosticați cu boli terminale, potrivit acestui sondaj.

Aceste rezultate exprimă o tendință inversă față de cea din anii ’40 și ’50 când majoritatea americanilor considerau o astfel de practică drept ilegală. În anii ’50, doar 36 la sută dintre americani considerau că un medic poate pune capăt vieții pacientului prin mijloace nedureroase în cazul în care pacientul solicita acest lucru.

Sprijinul constant al americanilor pentru eutanasie vine din state cum este California care a trecut în legislație toamna trecută dreptul de a muri, ceea ce permite pacienților cu boli terminale, care întrunesc anumite criterii, să poată cere medicului o medicație care să le pună capăt vieții.

Californiei, statul cel mai populat din SUA, i s-au alăturat ulterior statele Oregon, Washington, Vermont, Montana și New Mexico, în demersul de a permite sinuciderea asistată de medic pentru bolnavii terminali.

Institutul de sondare Gallup menționase încă din 1973, că majoritatea americanilor erau în favoarea acceptării sinuciderii asistate de medic pentru bolnavii terminali dacă aceștia ar fi solicitat o astfel de intervenție.

Dar, procentul de americani care acceptă sinuciderea asistată de medic pentru bolnavii în stadii terminale a scăzut din 2005, când 59 la sută dintre americani considerau acceptabilă o asemenea practică.

Când au fost întrebați dacă sinuciderea asistata de medic este acceptabilă moral, 53 la sută dintre americani au spus că da, în timp ce 41 la sută au spus că nu. Acest lucru arată că, în timp ce americanii sunt de acord cu sinuciderea asistată de medic, opiniile lor sunt diferite asupra acceptabilității morale a acestei practici.

De-a lungul ultimilor 15 de ani, cel mai mare procent de americani care au considerat că sinuciderea asistată de medic este acceptabilă din punct de vedere moral s-a întregistrat în anul 2015, când 56 la sută s-au arătat favorabili unei asemenea interpretări, potrivit Gallup, citat de agenția Xinhua.