Mai mult de un sfert din copiii cu vârste mai mici de cinci ani din întreaga lume mor din cauza poluării

Mai mult de un sfert din copiii cu vârste mai mici de cinci ani din întreaga lume mor din cauza degradării și poluării mediului, potrivit unui grup de organizații internaționale cu responsabilități în mediul înconjurător și sănătate, scrie agenția DPA.

23 mai 2016, 15:26
Mai mult de un sfert din copiii cu vârste mai mici de cinci ani din întreaga lume mor din cauza poluării

Poluarea determină anual de 234 de ori mai multe decese premature decât conflictele, potrivit unui raport dat publicității de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății și cu alte câteva institute cu activități în ce privește mediul înconjurător, reunite cu prilejul celei de-a doua Adunări a Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA-2).

Cele 193 de state membre ONU urmăresc evaluarea actualei stări a mediului la nivel internațional și dezvoltarea unor orientări politice globale cu prilejul convenției care are loc în capitala Kenyei, Nairobi, la 23-27 mai.

În anul 2012, 23% din totalul deceselor — estimate la aproximativ 12,6 milioane de persoane, au fost atribuite deteriorării condițiilor de mediu, potrivit raportului. Poluarea aerului ucide șapte milioane de oameni anual, în timp ce peste 840.000 de oameni mor din cauza bolilor diareice, în contextul lipsei apei curate și a igienei insuficiente. Peste 100.000 de persoane mor anual din cauza expunerii la azbest.

”Prin epuizarea infrastructurii ecologice a planetei și prin creșterea impactului poluării, provocăm creșterea continuă a costurilor legate de sănătatea umană”, a avertizat directorul executiv al UNEP Achim Steiner, conform DPA.