Mai multe gospodării, inundate după ce un dig de la o termocentrală s-a fisurat

Cinci hectare de teren agricol și patru gospodării din orașul Turceni (Gorj) au fost inundate, după ce digul de protecţie care asigură dirijarea apei de la termocentrala din localitate spre râul Jiu s-a fisurat. Primarul a spus că situaţia va fi remediată "cel mai probabil în vreo două zile".

19 dec. 2013, 19:40
Mai multe gospodării, inundate după ce un dig de la o termocentrală s-a fisurat

Primarul din Turceni, Dumitru Gâlceavă, a declarat, joi, pentru Mediafax că în digul de protecție care asigura dirijarea apei de la Termocentrala Turceni spre râul Jiu a apărut o fisură, la începutul săptămânii, iar apa a inundat iniţial terenul agricol din zonă.

Joi, din cauza debitului crescut, apa a intrat şi în patru gospodării din Turceni.

„Am vorbit cu cei de la termocentrală și fac tot ce pot și dumnealor pentru a reface digul astfel încât apa să nu mai ajungă pe câmp și, implicit, spre casele oamenilor. Situația va mai dura cel mai probabil vreo două zile, după care sperăm să constatăm o îmbunătățire a situației”, a spus primarul Dumitru Gâlceavă.

Primarul din Turceni a afirmat că a discutat cu reprezentații Termocentralei Turceni despre posibilitatea de a-i despăgubi pe localnicii afectați de inundații, precizând că prioritară este în momentul de față evacuarea apei din gospodării.

Un echipaj de pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, substația Turceni, a intervenit, joi, cu o motopompă pentru a evacua apa din gospodăriile inundate, localnicii mutându-și animalele pe dealurile din apropierea locuințelor.

„De atâtea zile de când durează problema asta nimeni nu a făcut nimic. S-au mulțumit să raporteze că nu sunt probleme, dar dacă noi avem casele înconjurate de ape, cum credeți că e situația? E adevărat că nu avem apa în dormitor, dar când e numai apă de jur-împrejur, crede vreo autoritate că acele case vor mai fi case, mai ales acum în plină iarnă, pe gerul acesta?”, a spus unul dintre localnicii ale căror gospodării au fost inundate.

Termocentrala Turceni face parte din Complexul Energetic Oltenia și este unul dintre cei mai mari producători de energie din țară pe bază de cărbune.

Reprezentanții termocentralei au fost prezenți, joi, la faţa locului, dar au refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor.

Citeşte şi Zeci de gospodării, INUNDATE în Filiaşi. Conducta care alimenta oraşul cu apă s-a spart