Mai multe medicamente ar putea dispărea din farmacii după creşterea costurilor de producţie

Producătorii de medicamente din România se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte livrarea materialelor de ambalat produse farmaceutice, ca foliile de aluminiu, de plastic sau hârtia specială pentru prospecte. Pe lângă întârzierile privind livrarea materialelor, o mare problemă o reprezintă majorarea preţurilor acestora. Acest lucru va fi resimţit în costul final din farmacii, avertizează Dragoş Damian, CEO al fabricii Terapia Cluj.

28 apr. 2022, 11:42
Mai multe medicamente ar putea dispărea din farmacii după creşterea costurilor de producţie

Mai multe medicamente ar putea dispărea din farmacii după creşterea costurilor de producţie.

„Furnizorii internaţionali încep să informeze despre prelungirea timpului de livrare a comenzilor pentru folie de aluminiu, folie de plastic şi hârtie specială pentru ambalaje şi prospecte, de la trei luni la şase luni. Asta înseamnă o presiune enormă pe capitalul de lucru, care deja este întins la maximum din cauza creşterii costurilor cu materiile prime, excipienţii şi utilităţile. Unele materii prime s-au scumpit deja şi cu 800% şi în aceste cazuri deja fabricile de medicamente din ţară au fost obligate să facă stocuri de şase luni“, a explicat Dragoş Damian, CEO al fabricii Terapia Cluj şi preşedintele Patro­natului Producă­torilor Industriali de Medicamente, citat de Mediafax.

Citeşte şi: Ce simptome are hepatita „misterioasă” care a afectat aproape 200 de copii din întreaga lume, inclusiv România

Materiile prime necesare fabricării produselor farmaceutice vine din ţări precum China, India sau Germania.

Citeşte şi: EXCLUSIV Sfaturile medicului Mircea Beuran pentru o viaţă fără suferinţe. Ce tipuri de carne să mănânci şi care sunt primele semne ale apariției cancerului

Potrivit lui Dragoş Damian, creşterea costurilor va duce la dispariţia unor medicamente pentru care producătorii locali nu vor mai putea suporta costurile majorate.

„Costurile cu utilităţile (gaz, curent) sunt duble; cu materiile de ambalat (folie aluminiu, alveole plastic) sunt preţuri crescute cu până la 600% (dar problema mai mare este timpul foarte lung de livrare – 6 luni); cu materiile prime şi excipienţii până la 500%. Aceste costuri nu pot fi absorbite în preţ pentru că la medicamente preţurile sunt reglementate”, a mai spus Dragoş Damian.


loading...
Partenerii noștri