Mai multe state europene, inclusiv România, cer un nou acord pentru controlul armamentului cu Rusia

Mai multe ţări europene, printre care şi România, s-au alăturat unei iniţiative a ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier, în se care prevede negocierea unui nou acord privind controlul armamentului cu Rusia, pentru a preveni o cursă a înarmării în Europa, scrie Reuters, citând Die Welt.

25 nov. 2016, 11:04
Mai multe state europene, inclusiv România, cer un nou acord pentru controlul armamentului cu Rusia

„Securitatea Europei este în pericol”, a declarat Steinmeier pentru cotidianul Die Welt, într-un interviu publicat vineri. „Cu toate că relaţiile cu Rusia sunt actualmente dificile, avem nevoie de mai mult dialog, nu de mai puţin”.

Steinmeier a vorbit prima oară în luna august despre necesitatea unui nou acord privind controlul armamentului cu Rusia, pentru a evita escaladarea tensiunilor în Europa.

Alte 15 state, toate membre al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), s-au alăturat iniţiativei lui Steinmeier: România, Franţa, Italia, Austria, Belgia, Elveţia, Cehia, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Slovacia, Bulgaria şi Portugalia.

Grupul de state are în plan să dea publicităţii o declaraţie comună în cursul zilei de vineri, iar o nouă discuţie pe această temă va avea loc în timpul reuniunii ministeriale a OSCE din perioada 8-9 decembrie, care va fi găzduită de Germania, ce deţine preşedinţia prin rotaţie a OSCE.

Ministrul german de Externe a condamnat anexarea de către Rusia a regiunii Crimeea şi sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei, spunând că astfel de acţiuni subminează încrederea între state şi ar putea provoca o nouă cursă a înarmării. Totodată, Steinmeier a cerut şi altor state să se alăture iniţiativei comune privind controlul armamentului.

Pe de altă parte, oficialii americani sunt sceptici în privinţa acestei iniţiative, citând încălcările de către Rusia a tratatelor şi acordurilor existente.