Mai multe ţări ar putea părăsi UE, crede fostul negociator şef al Comisiei Europene pentru Brexit. Avertisment clar al lui Michel Barnier pentru „bula de la Bruxelles”

Fostul negociator-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, francezul Michel Barnier, acum candidat în alegerile primare ale dreptei franceze pentru scrutinul prezidenţial de anul viitor, avertizează că dacă nimic nu se schimba la nivelul UE am putea avea şi "alte Brexituri".

15 sept. 2021, 17:27
Mai multe ţări ar putea părăsi UE, crede fostul negociator şef al Comisiei Europene pentru Brexit. Avertisment clar al lui Michel Barnier pentru „bula de la Bruxelles”

Vorbind săptămâna trecută în oraşul Nîmes la zilele parlamentare ale formaţiunii Republicanii, fostul comisar european a produs stupefacţie afirmând că în problema imigraţiei Franţa este ameninţată în permanenţă de o decizie sau de o condamnare a Curţii de Justiţie a UE.

Michel Barnier, a cărui contribuţie în negocierea Brexitului a fost salutată unanim, a promis că dacă ajunge preşedinte al Franţei va convoca un referendum pentru ca Franţa să-şi regăsească ”libertatea de manevră” în chestiunea imigraţiei, care în cazul britanicilor a jucat un rol semnificativ în decizia lor de a părăsi Uniunea Europeană.

Cei care cred că Brexitul este acum în urmă – părerea generală este că negocierile au fost bine conduse -, că putem continua ”business as usual”, fac o greşeală foarte gravă. Dacă nimic nu se schimbă, vor fi şi alte Brexituri”, a declarat pentru săptămânalul Le Point aspirantul dreptei la preşedinţia Franţei. El a transmis acest avertisment către ”bula de Bruxelles” şi într-o altă intervenţie la postul Cnews, preluată de Agerpres.

Citeşte şi Polonia ar putea părăsi UE, Donald Tusk avertizează cu privire la un „Polexit”

Dezvoltând în declaraţia acordată Le Point ideea evocată anterior despre instanţele judiciare europene, Barnier a estimat că ”politica de imigraţie naţională şi politica de imigraţie europeană nu funcţionează”.

Trebuie să facem o pauză, o oprire a imigraţiei extraeuropene, pentru o perioadă de trei până la cinci ani, timp în care procedurile naţionale să fie revizuite, să negociem la nivel european asupra frontierelor externe ale Uniunii şi cu ţările de origine ale imigraţiei”, a explicat fostul responsabil comunitar.

”Deocamdată, noi dorim să ne regăsim suveranitatea, sub forma unui ”scut constituţional” care să securizeze deciziile luate pentru a consolida politica noastră migratorie. De ce? Pentru că, în condiţiile în care nu există vreo referinţă reală despre chestiunea fluxurilor migratorii în Constituţia noastră şi textele noastre naţionale şi europene sunt prea generale sau imperfecte, li se lasă mult loc instanţelor naţionale şi europene în interpretarea textelor. Există numeroase viduri legislative”, a argumentat Barnier.

El a mai exprimat opinia conform căreia un Brexit ”poate să se întâmple şi în altă parte dacă nu suntem atenţi”. Una dintre lecţiile pe care Barnier a spus că le-a învăţat în urma activităţii sale este aceea că la Bruxelles este nevoie de ”mai puţină birocraţie, mai multă democraţie”.

Citeşte şi Baba Vanga, profeţia care sperie întreaga lume. Anul în care Europa va fi pustiită: dezastrul se apropie!