Mai multe ZILE LIBERE pentru BUGETARI, în 2016: Vezi propunerea parlamentarilor

Românii ar putea avea încă trei zile libere, în afara celor prevăzute deja. Parlamentarii vor ca sărbătoarea Înălţării, ziua lui Constantin Brâncuşi, dar și ziua de 10 Mai să devină sărbători legale. Dacă iniţiativa va fi aprobată, de anul viitor angajaţii de la stat vor avea 16 zile libere.
Iulian Tudor
09 mart. 2015, 06:59
Mai multe ZILE LIBERE pentru BUGETARI, în 2016: Vezi propunerea parlamentarilor

În prezent, românii au 13 sărbători legale, în care angajaţii de la stat sunt liberi. Primele zile libere din 2015 au fost 1 şi 2 ianuarie, urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, pe 24 ianuarie.

Paştele este sărbătorit anul acesta pe 12 aprilie, iar ziua de luni este liberă. Două săptămâni mai târziu vine mini vacanţa de 1 mai, când mulți români pleacă la mare sau la munte.

Peste alte două săptămâni, altă minivacanţă de 3 zile – Rusaliile şi Ziua Copilului. În august mai este o zi liberă, Adormirea Maicii Domnului, care cade însă sâmbăta. Următoarele zile libere vin abia la sfârşitul lunii noiembrie.

Angajații de la stat vor mai avea un weekend prelungit: Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, cade într-o zi de luni. Următoarea liberă va fi apoi pe 1 decembrie, de Ziua Naţională. În schimb, anul acesta, de Crăciun nu vom mai avea chiar o minivacanță pentru că a doua zi a sărbătorii pică sâmbăta.

Anul viitor, la aceste zile libere s-ar mai putea adăuga 19 februarie, când este aniversat Constantin Brâncuşi, 10 mai – Ziua Regalităţii şi Înălţarea, care se sărbătoreşte la 6 săptămâni după Paşti.

CITEŞTE ŞI: Încă o ZI LIBERĂ pentru români. Vezi propunerea unui senator

CALENDAR ZILE LIBERE 2015:

 • Anul Nou: 1 ianuarie – joi, 2 ianuarie – vineri
 • Paştele: 12 aprilie – duminică, 13 aprilie – luni
 • Ziua Internaţională a Muncii: 1 mai – vineri
 • Rusaliile: 31 mai – duminică, 1 iunie – luni
 • Adormirea Maicii Domnului: 15 august – sâmbătă
 • Sfântul Andrei: 30 noiembrie – luni
 • Ziua Naţională a României:  1 Decembrie – marţi
 • Crăciunul: 25 decembrie – vineri, 26 decembrie – sambata
 • Patru zile libere picau oricum în weekend
   
   

Calendar zile libere 2015 . La capitolul mini-vacanţe, în acest an, ultimele zile libere acordate angajaților de stat sunt în luna decembrie. Data de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va pica într-o zi de luni, astfel că pe lângă liberul pe care îl primesc de la angajatori, românii se bucură din nou de un weekend prelungit.Iar la mijlocul lunii vine o binemeritată minivacanță cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. Prima zi de Crăciun va cădea într-o zi de joi, iar a doua zi, vineri. Pe scurt angajații au patru zile de relaxare de sărbătorile de iarnă cu zilele de weekend.

Calendar zile libere 2015 – Față de anii 2012 și 2013, când angajații au avut numai 8 zile libere legale care au fost în timpul săptămânii, în 2014 situația este puțin mai bună, cu o zi plus, respectiv 9 zile libere.

CALENDAR ORTODOX. Data Pastelui pe perioada anilor 2014-2030

2014 – 20 aprilie
2015 – 12 aprilie
2016 – 1 mai
2017 – 16 aprilie
2018 – 8 aprilie
2019 – 28 aprilie
2020 – 19 aprilie
2021 – 2 mai
2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie
2026 – 12 aprilie
2027 – 2 mai
2028 – 16 aprilie
2029 – 8 aprilie
2030 – 28 aprilie

ZILE LIBERE: Ce se întâmplă în alte ţări europene

România se află anul acesta printre ţările cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, doar 9, în timp ce angajaţii spanioli şi greci au printre cele mai multe zile libere la nivelul Europei, 14, respectiv, 12, arată studiul Worldwide Benefit and Employment care a luat în considerare 64 de ţări. În 2015, românii vor avea parte de un număr şi mai mic de zile libere legale care pică în timpul săptămânii. Studiul Worldwide Benefit and Employment , realizat de firma de consultanţă internaţională Mercer Marsh Benefits, oferă o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii şi facultative, reglementărilor legale şi condiţiilor de angajare în peste 64 de ţări. 

Studiul a luat în calcul numărul zilelor legale din timpul săptămânii, dacă nu se specifică altfel. Astfel, România se află anul acesta pe ultimul loc în Europa de Est în ceea ce priveşte numărul de zile libere legale (9), iar anul viitor doar 8 zile din cele 12 specificate în Codul Muncii vor fi în timpul săptămânii, restul de 4 fiind zile de weekend. Legislaţia română prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor publice sau religioase, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a Romaniei. 

În 2014, din cele 12 zile doar 9 sunt în timpul săptămânii. Marea Britanie, Olanda Şi Ungaria figurează în clasament cu 8 zile libere, iar Finlanda ocupă primul loc din Europa cu 15 zile libere. În Europa Centrală şi de Est guvernul turc acordă cel mai mare număr de sărbători publice (14,5), urmat de Rusia (14) şi Slovacia (13). Cehia şi Lituania au câte 12  sărbători legale, urmate de Croaţia (11), Polonia şi Ucraina (10) şi de Serbia şi România, fiecare cu câte 9 zile. 

Austria are 12 zile de sărbătoare, în timp ce Suedia, Italia, Franţa şi Danemarca oferă angajaţilor  11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia sunt pe acelaşi nivel, cu 10 sărbători legale. Germania are în mod normal 9 sărbători legale, dar acest lucru variază între statele de pe cuprinsul ţării, astfel încât unii angajaţi pot primi până la 13 zile. Interesant este că Norvegia şi Suedia nu consideră Ajunul Crăciunului şi Revelionul sărbători legale, cu toate că acestea sunt tratate ca atare de către angajatori. 

În America Latină regăsim ţara cu cel mai mare număr de sărbători legale din lume, dar şi pe cea cu cel mai mic: Columbia are 18  zile libere publice, în timp ce Mexic are cel mai mic (7). Argentina şi Chile au 15 sărbători legale, iar Brazilia 12. În Orientul Mijlociu şi Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sărbători legale, în timp ce Maroc acordă 14 zile libere legale.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Vestea dimineții pentru toți românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Zodii puse pe scandal în iunie. Își vor pune relațiile în pericol
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Incendiu devastator la un atelier de tâmplărie din Aiud: 16 persoane au fost evacuate, după ce focul s-a răspândit la o pensiune și o locuință
Capital.ro
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
substantial.ro
Ultimul drum pentru Ionela și George, tinerii care urmau să se căsătorească, victime ale accidentului rutier de la Codăești
MediaFlux
AMENDĂ de 4.500 de lei dacă FACI asta! E total INTERZIS!
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'