Mai multe zile libere plătite în 2023. Cum poţi să stai acasă 5 zile plătite dacă ai o rudă bolnavă

Zilele de concediu acordate pentru urgențele familiale trebuie însă recuperate. Angajatorul şi salariatul vor stabili de comun acord cum se va realiza acest lucru.

23 ian. 2023, 19:27
Mai multe zile libere plătite în 2023. Cum poţi să stai acasă 5 zile plătite dacă ai o rudă bolnavă
Românii vor avea încă trei zile libere, în 2023

Zile libere 2023. Toți angajații din România au dreptul la zile suplimentare de concediu în cazul unor evenimente familiale deosebite, dar și în cazul unor urgențe sau îngrijirea unei rude bolnave. Angajatorii nu pot refuza să acorde aceste zile libere și nici nu pot concedia angajații care le solicită. Toate aceste zile libere sunt plătite și se acordă pe lângă concediul de odihnă.

Potrivit legislației în vigoare, salariații dreptul la cinci zile libere plătite în cazul căsătoriei și trei zile libere în cazul decesului soțului sau a unei rude apropiate (până la gradul II). De asemenea, tații au dreptul la un concediu paternal de zece zile la nașterea fiecărui copil.

Când nu se fac nunți în 2023 şi în 2024. Calendar nunţi 2023. Câte zile libere se acordă pentru căsătorie
Din toamna anului trecut au fost introduse în Codul Muncii două noi tipuri de concendiu. Angajaţii pot beneficia, într-un an, de cinci zile libere pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave şi zece zile pentru urgenţe familiale cauzate de boală sau de accident.

În perioada în care angajatul absentează de la serviciu contractul de muncă nu se suspendă. Companiiile nu pot refuza să acorde aceste zile libere suplimentare, iar dacă fac acest lucru pot fi sancționate cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Zilele de concediu acordate pentru urgențele familiale trebuie însă recuperate. Angajatorul şi salariatul vor stabili de comun acord cum se va realiza acest lucru.

Zile libere 2023. Şase minivacanţe de patru zile, prima chiar în luna ianuarie!

Concediu fără plată. De asemenea, tot potrivit Codului Muncii angajații pot solicita și concediu fără plată. Legislația în vigoare nu prevede un număr de zile ce pot fi acordate salariaților în această situație. Aceștia trebuie să se înțeleagă cu angajatorul în ceea ce privește perioada de absență. În timpul concediului fără plată, contractul de muncă de suspendă. De asemenea acest tip ce concediu nu reprezintă vechime în muncă, deoarece nu se plătesc nici contribuțiile, potrivit avocatnet.ro.

Când vor recupera elevii și profesorii ziua de 23 ianuarie

Toți angajații din sectorul public, angajații din serviciul public, inclusiv cadrele didactice și personalul din școli, vor avea un weekend prelungit, beneficiind de 4 zile libere. Astfel, guvernanții au decis printr-o hotărâre adoptată pe 28 decembrie 2022 că și ziua de 23 ianuarie, care pică într-o zi de luni, să fie liberă. Ministerul Educației a trimis la început de an, în data de 3 ianuarie 2023, o circulară către toate școlile în care precizează că, pentru zilele libere nou introduse de Guvern, profesorii și elevii vor recupera orele pierdute înainte sau după datele respective.