Mai multe ZILE LIBERE. Săptămâna de lucru de patru zile, patru minivacanţe pe lună

Mii de englezi încearcă săptămâna de lucru de 4 zile. Accentul se pune pe calitate, nu pe un program de muncă strict.

04 apr. 2022, 21:34
Mai multe ZILE LIBERE. Săptămâna de lucru de patru zile, patru minivacanţe pe lună

ZILE LIBERE. Pandemia de coronavirus a schimbat definitiv modul de lucru, iar firmele spun că săptămâna de lucru mai scurtă le ajută să atragă și mențină personalul. 

Mai bine de 3.000 de angajați din peste 50 de companii din Marea Britanie vor încerca programul de lucru de 4 zile pe săptămână, în ceea ce va fi cea mai mare schemă-pilot ce are loc în lume, scrie The Guardian.

Angajații dintr-o gamă largă de companii sunt așteptați să facă parte din această schemă de încercare, care va începe, inițial, din iunie și va dura până în decembrie.

Zile libere Paşte 2022: Minivacanţă de patru zile în luna aprilie pentru salariați. Cum va fi de 1 Mai

Salariul nu se schimbă dacă sunt mai multe zile libere

Scopul acestui demers de a face săptămâna de muncă mai scurtă cu o zi, la același salariu, este de a crește productivitatea. Metoda câștigă avânt în toată lumea ca modalitate de îmbunătățire a condițiilor de muncă.

Încercarea din Anglia este monitorizată de profesori de la Oxford și Cambridge, dar și de la Boston College din SUA, în parteneriat cu grupurile de campanie 4 Day Week Global, 4 Day Week UK Campaign și Autonomy thinktank.

Cel mai mare program pilot din lume

Anterior, în Islanda, în Reykjavík, 2.500 de angajați au participat la o asemenea schemă pilot. Anglia își propune să facă astfel cel mai mare test din lume de acest fel, prin 3.000 de angajați participanți, mizând și pe diversitatea companiilor participante.

Cercetarea vine după ce pandemia de COVID-19 a lăsat mulți oameni și companiile să reexamineze modul de lucru, crescând practicile hibride și flexibile care evită săptămâna de lucru de cinci zile.  ”Vedem beneficii enorme” au transmis reprezentanții unei firme care a adoptat programul de lucru de patru zile pe săptămână. Directorul executiv al ”4 Day Week Global”, Joe O’Connor, a spus că nu există nicio variantă pentru a întoarce timpul în lumea pre-pandemică. Conform acestuia, managerii și directorii executivi au primit cu deschidere noul mode de muncă focuzat pe calitate, nu pe cantitate, pe orele de muncă. ”Muncitorii au ieșit din pandemie cu așteptări diferite asupra a ceea ce înseamnă o balanță sănătoasă muncă – viață privată” mai spune O’Connor.

Vacanţa de Paşte 2022. Când începe vacanţa de primăvară şi câte zile libere vor avea elevii

ZILE LIBERE. Angajaţii din România insistă pentru un mod de lucru hibrid. Un procent important e gata să demisioneze

Conform celui mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, dacă în urmă cu aproape un an, o treime dintre angajați erau nehotărâți cu privire la întoarcerea la birou, iar 24% preferau să lucreze în continuare remote, acum 67% dintre angajați ar prefera un mod de lucru hibrid, care să le ofere posibilitatea de a alege câte zile lucrează de la birou.

În plus, 26% declară că dacă angajatorul le-ar impune întoarcerea integrală la birou, și-ar da demisia și ar căuta un loc de muncă mai flexibil.

În prezent, conform sondajului realizat de BestJobs, 46% dintre angajații white collar își desfășoară munca exclusiv de acasă, în timp ce doar 32% își împart activitatea între casă și sediul companiei.

După ce au descoperit avantajele muncii de la distanță, angajații valorifică altfel timpul. Astfel, 64% dintre participanții la sondaj spun că unul dintre principalele motive pentru care nu ar dori să revină complet la munca de la birou ar fi timpul alocat deplasării între sediu și domiciliu. Organizarea lejeră a programului și timpul petrecut alături de familie sunt principalele beneficii pe care le iau în considerare angajații atunci când aleg un mod de lucru flexibil.

Angajații vor să aleagă când și pentru ce merg să lucreze de la birou, avantaj pe care îl au datorită modului de lucru hibrid. Principalele motive care i-ar aduce una sau mai multe zile pe săptămână la birou sunt proiectele unde este nevoie de alinierea cu toți membrii din echipă (43%), nevoia de socializare (26%), posibilitatea de a face mai multă mișcare datorită ieșitului din casă (23%) și separarea mai bună între viața personală de cea profesională (28%).

Revenirea la birou, chiar și parțială, ar aduce schimbări mari în viața angajaților obișnuiți cu munca 100% remote. Pentru o trecere mai ușoară la lucrul de la birou, aceștia spun că ar avea nevoie de o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să pot gestiona în paralel și nevoile familiei (35%), decontarea transportului (12%), mai multe zile libere (11%) și ajutor în gestionarea volumului de muncă (10%).