Mai mulţi furnizori de gaze naturale au ales să iasă de pe piaţă începând cu 2022. Ce se va întâmpla cu clienţii

Mai mulţi furnizori de gaze naturale au anunţat că renunţă la activitatea de livrare către consumatori, solicitând deja ANRE şi Transgaz rezilierea contractelor de echilibrare şi transport.

15 nov. 2021, 16:32
Mai mulţi furnizori de gaze naturale au ales să iasă de pe piaţă începând cu 2022. Ce se va întâmpla cu clienţii

Una dintre cele mai mari companii care a anunţat retragerea de piaţa furnizării de gaze naturale este Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori independenţi de energie electrică de pe piaţa locală, cu un portofoliu de aproximativ 50.000 de clienţi, care se va concentra pe energie verde, începând de anul viitor.

“Piaţa de gaze naturale din România, dar şi de la nivel european, traversează o perioadă extrem de dificilă, caracterizată de o volatilitate ridicată a preţului, lipsă de predictibilitate în zona de aprovizionare şi schimbări majore într-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creează o stare de disconfort real, atât în rândul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cât şi al clienţilor finali. Acestor condiţii speciale li se adaugă modificările legislative recent adoptate în România, care, conform proiecţiilor noastre, vor avea un impact negativ important asupra activităţii de furnizare a gazelor naturale.

Drept urmare, după o analiză atentă, am decis renunţarea la activitatea de furnizare de gaze naturale începând cu anul 2022 şi concentrarea pe energie electrică şi soluţii de energie regenerabilă, pentru a putea să oferim investitorilor noştri valoare adăugată într-un cadru predictibil şi stabil”, spune Armand Domuţa, General Manager Restart Energy, scrie Economedia.ro

Alte 3-4 companii, printre care şi Tulcea Gaz, cu peste 15.000 de clienţi, au solicitat, din proprie iniţiativă, operatorului de transport, Transgaz, rezilierea contractelor de echilibrare şi transport, adresându-se şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru retragerea licenţei de furnizare.   Motivul pentru care aceşti furnizori doresc să renunţe la activitatea de furnizare este explozia preţurilor pe piaţa en-gros, care a condus la situaţia în care costul de achiziţie al gazelor este superior preţului facturat clienţilor.

“În data de 3 noiembrie am solicitat ANRE retragerea licenţei de furnizare şi desemnarea unui furnizor de ultima instanţă pentru clienţii Tulcea Gaz. Încetarea relaţiei contractuale cu Transgaz este o consecinţă a acestei solicitări”, a precizat Tulcea Gaz pentru Profit.ro.

Motivul prezentat de companie a fost creşterea fără precedent a preţurilor pe piaţa gazelor naturale, comparativ cu anul 2020, care a generat dificultăţi majore de asigurare a fluxului de lichidităţi necesar pentru plata în avans a gazelor contractate pentru sezonul rece 2021-2022, transport, garanţii, costuri suplimentare cu echilibrări.

Potrivit companiei, Engie România SA (acţionar al Tulcea Gaz cu o participaţie de 30% – n.r.), a fost stabilită de ANRE să preia, în calitate de furnizor de ultima instanţă (FUI), locurile de consum ale clienţilor finali din portofoliu, începând cu 8 noiembrie.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, ANRE nu ar fi de acord cu solicitarea furnizorilor de energie de a renunţa la licenţa, scrie e-nergia.ro. ANRE a luat decizia de a schimba regulamentul după ce, în ultimele luni, a primit mai multe cereri din partea furnizorilor de a renunţa.

Dacă totuşi va dori să renunţe la business, în ciuda regulamentului ANRE, furnizorii care vor să se retragă din piaţă pot anunţa Transgaz, operatorul naţional al reţelei de transport al gazelor. În cazul în care furnizorul nu plăteşte garanţia pentru echilibrarea sistemului, Transgaz îi va refuza accesul la PVT (punct virtual de tranzacţionare), deci îl va scoate din sistem, moment după care ANRE va fi obligată să îi retragă licenţa.

Ce se întâmplă cu clienţii  companiilor care ies de pe piaţa de gaze naturale

Clienţii la care un furnizor renunţă nu vor rămâne nealimentaţi. În situaţia în care nu găsesc ei alt furnizor până la momentul în care furnizorul actual renunţă, ei vor fi distribuţi de ANRE furnizorului de ultimă instanţă (FUI), care le va asigura alimentare până la momentul în care îşi vor găsi un nou furnizor concurenţial.

Pentru client problema este preţul. El va plăti preţul de FUI, care este mai mare şi decât cel al furnizorului care l-a abandonat, şi, în teorie, mai mare decât majoritatea preţurilor din piaţă. Spre exemplu, acum FUI este Engie, care are însă un preţ de 642 de lei/MWh. Este adevărat însă că, până la finalul lunii martie, preţul este plafonat la 370 de lei/MWh, deci chiar dacă ajunge la FUI, clientul nu va plăti peste acest preţ.

Citeşte şi: Autobuzele nu vor mai circula pe liniile de tramvai în Bucureşti. Explicaţia autorităţilor