„Conştienţi de momentul de cumpănă în care se află societatea românească şi de impasul în care se va afla dacă alegerile vor da câştigătoare orientarea anti-europeană, noi, membri ai Academiei Române, îndemnăm cetăţenii cu drept de vot ai României, oriunde s-ar afla ei, să voteze raţional, alegând calea europeană”, afirmă semnatarii apelului.
Aceștia subliniază că libertățile democratice câștigate de România în ultimele decenii nu sunt ireversibile și trebuie apărate activ.
„Libertatea de care ne bucurăm astăzi nu e un dat, se cere apărată. Îi îndemnăm, deci, pe toţi, în primul rînd, să meargă la vot”, mai arată autorii documentului.
Printre semnatarii apelului se numără figuri proeminente ale vieții academice și culturale din România, precum Ana Blandiana, Mircea Dumitru, Daniel David, Moshe Idel, Radu Bogdan, Rodica Zafiu sau Mircea Flonta. În total, lista cuprinde aproape 40 de membri ai Academiei Române, care și-au asumat public acest mesaj cu valențe politice și civice clare.
Apelul vine în contextul unei prezențe crescute în spațiul public a unor politicieni cu discursuri suveraniste, unii dintre ei cu legături controversate cu Rusia. Un exemplu în acest sens este Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024. Potrivit unei anchete publicate de RISE Project, Georgescu a efectuat o călătorie la Moscova în ianuarie 2016, în plină perioadă de sancțiuni internaționale impuse Rusiei după anexarea Crimeei.
RISE Project a obținut aceste informații în urma unei scurgeri de date privind punctele de trecere ale frontierei ruse. La acea vreme, Georgescu locuia la Viena împreună cu familia sa și, conform documentelor, a fost prezent în Rusia timp de două zile, în perioada 25–27 ianuarie 2016.
În perioada respectivă, Călin Georgescu era elogiat în mass-media apropiate de Kremlin. Publicația Sputnik Moldova scria că „doctorul Călin Georgescu va fi viitorul prim-ministru al României”, informație preluată rapid de Russia Today, postul internațional de propagandă al Kremlinului. RT îl descria pe Georgescu ca fiind „un diplomat de talie mondială cum probabil România nu a mai avut în ultimul secol”.
„Cunoscător în amănunt al doctrinelor politice și economice, dar și extrem de informat în privința trendurilor geopolitice, doctorul Georgescu, fără îndoială un strateg absolut, știe mai bine decât oricine încotro se îndreaptă lumea și dacă România are sau nu viitor”, nota Russia Today în acel moment.
După vizita sa la Moscova, Georgescu a publicat, în august 2016, volumul „Cumpăna României”, o lucrare în care detalia proiectul său de țară – „Hrană, Apă, Energie” – pe care avea să-l folosească în campania electorală din 2024. În această carte, el abordează și relația cu Rusia, caracterizând-o drept „nu antioccidentală, dar antiglobalistă și deschisă către nou”.