Mai mulți oameni de știință cer Comisiei Europene să evalueze riscul țigărilor electronice față de țigările tradiționale

Un grup de oameni de știință, medici și cadre universitare aduce în fața Comisiei Europene un subiect vital pentru sănătatea cetățenilor europeni: reducerea riscurilor asociate fumatului prin evaluarea obiectivă și documentată științific a alternativelor fără fum în raport cu țigaretele cu combustie.

15 iun. 2021, 13:59
Mai mulți oameni de știință cer Comisiei Europene să evalueze riscul țigărilor electronice față de țigările tradiționale

Prin intermediul unei scrisori adresate Comisarului European pentru Sănătate, Stella Kyriakides, aceștia solicită „Comisiei Europene și Comitetul Științific pentru Sănătate și Riscuri de Mediu și Emergente să inițieze cât mai curând posibil o a doua opinie științifică privind țigările electronice pentru a examina profilul de risc relativ față de fumatul continuu”.

Un număr tot mai mare de organisme științifice recunoaște rolul important pe care produsele alternative pe bază de nicotină îl pot juca în reducerea impactului pe care fumatul îl poate avea în rândul populației. Recent, Organizația Mondială a Sănătății a subliniat într-un raport că „există dovezi concludente că înlocuirea completă a țigărilor care ard tutunul cu sisteme electronice de livrare a nicotinei și non-nicotinei reduce expunerea utilizatorilor la numeroși compuși toxici și cancerigeni prezenți în țigările care ard”.

Peste 12 milioane de oameni din Uniunea Europeană și Marea Britanie folosesc țigări electronice, dar în majoritatea cazurilor acești consumatori nu sunt pe deplin conștienți de impactul acestor alternative asupra sănătății, în special în comparație cu produsele clasice pentru fumat, cum sunt țigările. Dovadă stă Eurobarometrul Special 506 recent publicat, „Atitudinile europenilor față de tutun și țigări electronice”, care raportează că doar 37% dintre respondenți consideră că vapatul este mai puțin dăunător decât țigările. Aceste cifre surprind o realitatea care cere campanii de informare corectă la nivelul tuturor țărilor membre, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, în 2015.

În raportul elaborat de Public Health England și intitulat „Țigările electronice: o actualizare a dovezilor”, cercetătorii de la King’s College din Londra, Centrul pentru Studii despre Tutun și Alcool din Marea Britanie și Universitatea Queen Mary din Londra au constatat că vapatul poate să nu fie 100% sigur, dar majoritatea substanțelor care provoacă bolile asociate fumatului sunt absente, iar compușii chimici prezenți prezintă un pericol limitat. Această abordare s-a dovedit un succes: astăzi, după Suedia (cu 7%), Marea Britanie are cea mai mică prevalență a fumatului din Europa (12%), comparat cu media UE de 23%.

Scrisoarea oamenilor de știință europeni, deschiși la ideea că țigările electronice pot reduce riscurile asociate fumatului, vine într-un context în care discuția despre riscurile prezentate de țigările electronice în raport cu țigările tradiționale este marcată de campaniile din Statele Unite, unde dezinformarea abundă, deconcertează consumatorii și duce la creșterea incidenței fumatului convențional în rândul tinerilor. Orice discuție, reglementare ori taxare a noilor alternative la fumat trebuie condusă de știință care ne spune, în mod surprinzător, că țigările electronice nu te vor ucide, cel puțin nu imediat. În timp ce studiile științifice se adună constant sau sunt în curs de desfășurare, rezultatele indică din ce în ce mai mult că țigările electronice funcționează ca o alternativă mai sigură (dacă nu în întregime sigură) la fumatul de țigări tradiționale și că, dacă sunt reglementate cu înțelepciune și li se permite să concureze pe o piață liberă, țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul fără să îl ardă ar putea salva milioane de vieți.