Mai puține probe la BAC pentru olimpici. Ce elevi pot echivala proba scrisă de la examenul de Bacalaureat cu nota 10

Elevii care au obținut premii individuale la concursurile și olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației își pot echivala proba scrisă de la examenul de Bacalaureat.

03 mai 2023, 15:41
Mai puține probe la BAC pentru olimpici. Ce elevi pot echivala proba scrisă de la examenul de Bacalaureat cu nota 10

Mai puține probe la BAC pentru olimpici. Elevii care au obținut premii individuale la concursurile și olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației își pot echivala proba scrisă de la examenul de Bacalaureat. Pentru probele echivalate elevii vor primi nota 10, scrie Edupedu.ro.

Articolul 4 din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat prevede că ”Elevii care, în una din clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale recunoscute de către MECTS au posibilitatea de a-și echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obținut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă”.

Citește și: Județele din România cu cei mai mulți analfabeți funcțional. Din 3 milioane de copii doar 330.000 reuşesc să citească şi să înţeleagă ceea ce citesc

”Recunoașterea/echivalarea probelor se face de către directorul unității respective, în urma solicitării scrise a candidatului și a prezentării dovezilor privind obținerea premiului la concursul/ olimpiada internațională. Documentele menționate se depun, în momentul înscrierii, la secretariatul unității de învățământ”, se mai arată în metodologie.

Citește și: Când începe vacanța de vară în 2023. Elevii care susțin Evaluarea Națională și Bacalaureat încheie anul școlar mai devreme

Sesiunea specială 2023 pentru olimpici a examenului de bacalaureat se desfășoară în perioada 11 – 29 mai și va fi organizată de ISJ Prahova, după următorul calendar (aprobat de Ministerul Educației):

11 – 12 mai: înscrierea candidaților
15 mai:  proba scrisă la Limba şi literatura maternă – proba E.b)
16 mai: probă scrisă – proba obligatorie a profilului – proba E.c) 
17 mai: probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d)
18 mai: proba scrisă la Limba şi literatura română – proba E.a)
19 mai: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A  
22 – 23 mai: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
24 mai. evaluarea competenţelor digitale – proba D
25 mai: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
26 mai: afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor
29 mai: afișarea rezultatelor finale.

 

Lista olimpiadelor și concursurilor internaționale recunoscute de Ministerul Educației pentru care se poate echivala proba scrisă din cadrul examenului de bacalaureat 2023

Lista olimpiade_concursuri_echivalare_proba_scrisa_bac_2023