Republica Moldova a votat starea de urgență. Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, după ce Rusia a invadat Ucraina.

24 feb. 2022, 21:15
Republica Moldova a votat starea de urgență. Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate

UPDATE. Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Documentul a fost susţinut de 88 de deputaţi, din partea tuturor fracţiunilor parlamentare, prezenţi în sală, transmit Reuters şi presa de la Chişinău.

Premierul Natalia Gavriliţa a cerut legislativului introducerea stării de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile la recomandarea Comisiei pentru Situaţii Excepţionale

Republica Moldova va intra în stare de urgență, a anunțat joi președintele Maia Sandu, precizând că a cerut Parlamentului să valideze această decizie.

”În această dimineață Rusia a lansat atacuri asupra țării vecine, încălcând flagrant legile internaționale. Am cerut Parlamentului să declare stare de urgență și am convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, a anunțat președintele Maia Sandu.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe din Moldova îi îndeamnă pe cetăţenii moldoveni să părăsească Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se află temporar în această ţară să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

„Totodată, MAEIE a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa. Echipa consulară este operațională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei. Recomandăm în context, verificarea cu regularitate a alertelor de călătorie emise de către minister, inclusiv pe canalul Telegram MAEIExplică, sau contactarea Ambasadei Republicii Moldova la Kiev, Consulatul Republicii Moldova la Odesa sau Centrul de Apel al MAEIE”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe moldovean.

Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: [email protected].

Klaus Iohannis pregătește convocarea CSAT

Președintele Klaus Iohannis pregătește convocarea Consiliului Suprem de Apărare, ca urmare a escaladării situației din Ucraina, informează Antena 3.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis va plecat la Bruxelles, pentru o întâlnire cu liderii europeni.

Klaus Iohannis susţine că agresiunea militară declanşată de Vladimir Putin în Ucraina reprezintă o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, a suveranităţii şi integrităţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut oprirea imediată, integrală şi necondiţionată a agresiunii militare ruse, anunţă asistenţă consulară pentru românii din Ucraina şi dă asigurări că niciun cetăţean al României nu are motiv să se teamă.

„Condamn ferm , în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare gravă a legislaţiei internaţionale, a suveranităţii şi integrităţii. Aceasta va primi cea mai puternică reacţie din partea comunităţii internaţionale provocând consecinţe ample şi cele mai mari costuri”, a scris preşedintele României pe Twitter.