Maia Sandu anunță referendum pentru aderarea Republicii Moldova la UE. „Fiecare cetățean va avea opțiunea să aleagă”

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat în cadrul unei întâlniri cu locuitorii din satul Răuțel, raionul Fălești, că aderarea țării la Uniunea Europeană va fi decisă în urma unui referendum.

20 iul. 2022, 16:28
Maia Sandu anunță referendum pentru aderarea Republicii Moldova la UE. „Fiecare cetățean va avea opțiunea să aleagă”

Maia Sandu anunță referendum pentru aderarea Republicii Moldova la UE. „Acum abia avem statul de țară candidată la aderarea în UE. Atunci când vom fi mai aproape și vom fi gata să aderăm la UE, în țară va fi organizat referendum pentru a afla dorința cetățenilor. Totul depinde de noi, multe țări au așteptat mulți ani pentru a adera. Fiecare cetățean va avea opțiunea să aleagă”, a declarat Maia Sandu. Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2022. Opoziția socialistă a criticat atunci guvernarea Partidul Acţiune şi Solidaritate că a cerut aderarea Republicii Moldova la UE fără să consulte opinia cetățenilor în această chestiune.

Maia Sandu îl sfidează pe Vladimir Putin: „Țara noastră e independentă. Nu o voi vinde pentru gaze mai ieftine!”

Întrebată de unul dintre săteni dacă „așa întrebări serioase” cum este apropierea de Uniunea Europeană nu ar trebui decise prin referendum, Maia Sandu i-a răspuns că statutul de țară candidată la aderare, obținut de Moldova acum o lună, „este doar o primă ușă deschisă” în calea integrării europene: „Noi nu suntem în Uniunea Europeană, dar aderarea se face prin referendum. Nu există niciun pericol ca cineva să vă împingă în Uniunea Europeană fără dorința dumneavoastră”.

Maia Sandu, dezvăluiri despre relaţia cu România. „Mereu a ajutat Republica Moldova, dar nu mereu a avut parte de parteneri buni la Chișinău”

Una dintre condițiile de aderare la Uniunea Europeană este consensul cetățenilor țării candidate, exprimat fie prin aprobare în parlamentul național, fie prin referendum.