Maia Sandu, despre criza energetică din Republica Moldova:”Mulțumim României datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”

Maia Sandu a mulțumit joi, României pentru sprijinul acordat țării sale în depășirea crizei energetice cu care se confruntă. Președinta Republicii Moldova a lăudat eforturile autorităților de la București privind furniza curent electric tuturor cetățenilor de peste Prut.

10 nov. 2022, 19:32
Maia Sandu, despre criza energetică din Republica Moldova:”Mulțumim României datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”

Maia Sandu a primit-o joi, la Chișinău, pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cu această ocazie, președinta Republicii Moldova a mulțumit încă o dată României pentru sprijinul acordat în domeniul energetic.

Citește și Maia Sandu, după ce a primit 250 de milioane de euro de la UE: „Mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o împreună cu Ursula Von der Leyen, președinta Republicii Moldova a mulțumit Comisiei Europene pentru noul pachet de asistență macrofinanciară.

„Suntem recunoscători Comisiei Europene şi statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranşe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistenţă macrofinanciară. Mulţumim pentru sprijinul bugetar adiţional de 75 de milioane de euro oferit în luna august pentru a face faţă cheltuielilor tot mai mari cu resursele energetice.

Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din Uniunea Europeană prin reţeaua electrică continentală ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situaţia actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina şi de la Cuciurgan.

Mulţumim tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Şi mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”, a spus Maia Sandu.

UE în consolidează sprijinul față de Republica Moldova

Ursula Von der Leyen a spus joi, că pe data de 24 noiembrie va avea loc la Paris o nouă conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova. Preşedinta Comisiei Europene a dat asigurări că solidaritatea UE față de Republica Moldova este de neclintit.

„Moldova este parte din familia noastră europeană, iar familile se unesc atunci când timpurile sunt grele şi de aceea sunt azi aici”, a spus Ursula von der Leyen.

„Moldova este o ţară care îşi apără cu curaj democraţia şi valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alţi furnizori. Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiţi pentru a susţine gospodăriile casnice şi companiile, este decizia dumneavoastră”, a mai spus șefa Comisiei Europene.

Citește și Maia Sandu, despre criza energetică fără precedent care a lovit Republica Moldova: ”Avem bani să plătim prețul energiei furnizate de România”