Maia Sandu vrea să îi acorde lui Traian Băsescu cetăţenie în Republica Moldova

Maia Sandu, noul premier al Republicii Moldova, susţinut de alianţa ACUM-PSRM dar numit contrat deciziilor Curţii Constituţionale, susţine că Traian Băsescu ar trebui să-şi reprimească cetăţenia moldovenească. Noul aliat al acesteia, preşedintele Igor Dodon, este cel care i-a retras cetăţenia lui Băsescu.

11 iun. 2019, 11:27
Maia Sandu vrea să îi acorde lui Traian Băsescu cetăţenie în Republica Moldova

„Sigur, domnul Băsescu ar trebui să-şi primească înapoi cetăţenia pentru toate lucrurile bune pe care le-a făcut pentru noi şi, iată, vedem şi astăzi, le face. Ştim că domnul Băsescu este acum în discuţii cu oficialii europeni şi încearcă să vadă ce se mai poate face pentru Republica Moldova ca să depăşim în paşnic această criză şi ca noul guvern să poată să intre în funcţie deplină”, a declarat Maia Sandu, într-o conferinţă de presă la sediul Parlamentului de la Chişinău, în condiţiile în care sediul Guvernului este ocupat de precedenta putere politică, validată de Curtea Constituţională.

Traian Băsescu a rămas fără cetăţenia Republicii Moldova, în noiembrie 2018, Curtea supremă de Justiţie de la Chişinău respingându-i acestuia recursul la decizia anterioară de retragere a cetăţeniei. Soţii Băsescu au primit cetăţenia R. Moldova în vara anului 2016. Primul decret semnat de preşedintele Igor Dodon, care a preluat mandatul de preşedinte la finele aceluiaşi an, a fost cel privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu, dar nu şi soţiei acestuia.

Preşeditele Igor Dodon a refuzat să dizolve Parlamentul, la expirarea celor 90 de zile pe care Parlamentul le avea la dispoziţie după alegeri pentru votarea unui nou Guvern, considerând că legea fundamentală instituie doar o posibilitate în acest sens, nu o obligaţie. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie.

Între timp, PSRM şi ACUM refuză să pună în aplicare deciziile Curţii şi au format împreună un nou Guvern, condus de Maia Sandu şi sprijinit prin poziţii oficiale de SUA şi UE. Improbabila, până recent, alianţă între pro-europeni şi pro-ruşi are scopul de a-l înlătura de la putere pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, acuzat că a acaparat toate instituţiile statului, inclusiv Curtea Constituţională.