Maidanezii, apăraţi de CCR. Ciucă: Curtea spune că eutanasierea câinilor trebuie să fie ultima soluţie

Cazul copilului ucis de câini, luni, în zona Parcului Tei din Capitală naşte ample polemici. În timp ce multe voci, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, militează pentru eutanasierea animalelor fără stăpân, dacă acestea nu sunt adoptate, mulţi spun că o asemenea măsură ar fi o crimă. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat miercuri că proiectul de lege privind câinii fără stăpân este criticat chiar de Curtea Constituţională, care consideră că eutanasierea trebuie să fie printre "ultimele soluţii" în această problemă.

04 sept. 2013, 10:49
Maidanezii, apăraţi de CCR. Ciucă: Curtea spune că eutanasierea câinilor trebuie să fie ultima soluţie

„Curtea Constituţională critică faptul că unele aspecte din lege nu sunt predictibile, că nu s-a stabilit o ierarhie în funcţie de priorităţi a acelor măsuri care sunt prevăzute în lege şi face observaţia că varianta extremă a eutanasierii ar trebui să fie ultima în topul acestor priorităţi, după ce se consumă toate celelalte variante de rezolvare a problemelor„, a explicat Ciucă la şedinţa de miercuri a comisiei.

DEZBATERE şi SONDAJ RTV.NET: Care este soluţia pentru rezolvarea problemei maidanezilor din Bucureşti?

Membrii Comisiei juridice au decis ca la şedinţa de săptămâna viitoare, în care va fi dezbătut proiectul legii privind câinii fără stăpân, să fie invitaţi reprezentanţii uniunilor naţionale ale primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, cei ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi toţi cei interesaţi de acest subiect.

Reprezentanţilor autorităţilor locale li se va solicita, de asemenea, să trimită înainte de şedinţă documentele scrise cu poziţia lor, pentru ca membrii comisiei să poată avea un punct de vedere conturat.

Totodată, Bogdan Ciucă a arătat că nu se poate vorbi despre un vid legislativ în privinţa câinilor fără stăpân, pentru că există o ordonanţă de urgenţă în vigoare care permite eutanasierea câinilor după ce au fost ţinuţi şapte zile în adăposturi.

„Ceea ce s-a întâmplat cu copilul nu este din cauza unui vid legislativ. Există o ordonanţă aprobată de Parlament, ordonanţa 155/2001, care este în vigoare şi care permite eutanasierea câinilor fără stăpân la şapte zile după ce sunt în adăpost”, a precizat Ciucă, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că proiectul de lege care acum este în Parlament relaxează unele prevederi din ordonanţă, iar pe altele le înăspreşte.

‘Ordonanţa în vigoare prevede toate condiţiile pentru eutanasiere, normele de capturare a câinilor fără stăpân şi există şi nişte sancţiuni care, după părerea mea, ar trebui înăsprite sau extinse. Eu sunt adeptul regimului de sancţiuni, motiv pentru care în proiectul acesta nou de care vorbim o să introducem şi sancţiuni, sau cel puţin asta va fi propunerea Comisiei juridice. Legea care este acum în Parlament stabileşte doar care sunt condiţiile care trebuie respectate, nu are un capitol de sancţiuni, sancţiunile sunt pe dreptul comun, dacă se întâmplă o nenorocire aşa cum s-a întâmplat’, a spus preşedintele Comisiei juridice din Cameră, Bogdan Ciucă.