Maior: SRI a contribuit la arestările din Muntenegru în cooperare cu SUA

Serviciul Român de Informații a contribuit, în colaborare cu structuri din Statele Unite, la operațiunea antiteroristă din Muntenegru, a declarat joi șeful SRI, George Maior. În urma acţiunii au fost arestați trei bărbați, doi fiind români, care plănuiau livrarea de armament către o organizație teroristă.

18 dec. 2014, 11:01
Maior: SRI a contribuit la arestările din Muntenegru în cooperare cu SUA

Vreau să vă precizez că, în cooperare cu structuri din SUA, și SRI a contribuit la această operațiune, care se desfășoară de mai mult timp. Este tot ce pot să vă spun în acest moment. Alte precizări operaționale sau de altă natură juridică vor fi făcute ulterior„, a declarat George Maior, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește tema unor posibile închisori CIA în România, șeful SRI a spus că în raportul SUA nu este menționat numele țării noastre. Dosarul pe acest subiect este în curs de soluționare la Secția de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, conform procurorului general Tiberiu Nițu.

Procurorii DIICOT au participat împreună cu autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii și Muntenegru la o operațiune de amploare în urma căreia s-a reușit arestarea pe teritoriul statului muntenegrean a membrilor unei grupări care plănuiau livrarea de armament către o organizație teroristă, doi fiind români.

Procurorii DIICOT — Structura Centrală au participat, în cooperare cu Direcția Generală de Combatere a Criminalității Organizate, Serviciul Român de Informații, Direcția Operațiuni Speciale, împreună cu autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii și Muntenegru, la o operațiune de amploare, în urma căreia s-a reușit arestarea pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupări formate din cetățeni români și străini care plănuiau livrarea de armament către o organizație teroristă”, potrivit unui comunicat.

Trei bărbați, printre care doi români, au fost arestați în Europa în această săptămână, fiind acuzați în Statele Unite că au conspirat să vândă arme pentru a fi utilizate împotriva americanilor în Columbia. Toți trei au fost acuzați de conspirație pentru a ucide ofițeri și angajați ai Statelor Unite și de conspirație pentru a oferi sprijin material sau resurse unui grup rebel columbian, potrivit actului de acuzare, au anunțat, miercuri, procurori federali din New York.

Procurorii i-au acuzat pe Cristian Vintilă, 44 de ani, din România, Massimo Romagnoli, 43 de ani, din Grecia și Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani, din România.

Cei trei ar fi vrut să vândă arme anti-aeronave, arme de foc și alte elemente grupului rebel columbian FARC pentru utilizarea lor împotriva Statelor Unite, dar afirmațiile lor au fost făcute de fapt unor surse confidențiale care lucrează în Administrația SUA Antidrog, potrivit unui comunicat.

Vintilă și Georgescu au fost arestați în Muntenegru luni și Romagnoli a fost arestat tot acolo marți, au afirmat procurorii în comunicat.