Majorare pensii 1 septembrie. Creşte punctul de pensie şi pensia minimă, însă majorarea este mai mică decât prevede legea

1 septembrie aduce veşti bune pentru pensionari. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, se vor majora punctul de pensie şi pensia minimă. Cu toate acestea, creşterea punctului de pensie va fi mai mică decât cea stabilită prin actuala lege a pensiilor publice. 

31 aug. 2020, 05:04
Majorare pensii 1 septembrie. Creşte punctul de pensie şi pensia minimă, însă majorarea este mai mică decât prevede legea

De la 1 septembrie punctul de pensie va creşte cu 14% și va ajunge, de la 1.265 lei la 1.442 lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 177 de lei. Și pensia minimă va fi majorată cu 14% și va ajunge la 800 de lei, de la 704 lei cât este în prezent.

Ordonanţa de urgenţă va majora punctul de pensie cu un cuantum mai mic decât cel prevăzut inițial de viitoarea Lege a pensiilor (40%): în loc de 1.775 de lei, el va fi de 1.442 de lei. Punctul de pensie este important deoarece, conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Astfel, orice creștere a punctului de pensie aduce o creștere a tuturor pensiilor, potrivit avocatnet. 

În ceea ce priveşte pensia minimă, persoanele care au pensii foarte mici beneficiază de o indemnizație socială de la stat, astfel încât să se atingă pragul minim de 800 de lei.

Legea viitoare a pensiilor prevede o majorare a pensiilor și pentru anul 2021, pentru că punctul de pensie va mai crește încă o dată și în septembrie 2021 până la valoarea de 1.875 de lei.

Intenția inițială de a crește punctul de pensie la 1.775 de lei riscă să aducă mari probleme bugetare pentru Guvern, în următorii ani. Anul trecut, Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României a spus că nu există nicio alternativă la amânarea majorării pensiilor din septembrie 2020. Astfel, pensionarii ar trebui să se împace cu ideea că o creștere mai mică a pensiilor (dar care poate fi suportată de bugetul statului) este de preferat unei creșteri mai mari (dar care poate să aducă probleme mari tuturor).

Citeşte şi Noua Lege a pensiilor! Plata CAS-ului devine vitală pentru salariaţi. Doar plăţile efective sunt cuantificate la stagiul de cotizare