MAJORARE PENSII. Cât va fi punctul de pensie după creşterea de 10% anunţată de Florin Cîţu

MAJORARE PENSII. De la 1 septembrie, pensiile ar putea creşte cu 10 la sută. Dacă acest lucru se va întâmpla, punctul de pensie va fi de 1.391 de lei. Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în România, sunt aproape 4,7 milioane de pensionari și primesc în medie puțin peste 1.300 de lei.

30 iun. 2020, 14:06
MAJORARE PENSII. Cât va fi punctul de pensie după creşterea de 10% anunţată de Florin Cîţu

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat că susține majorarea pensiilor cu 10%, de la 1 septembrie. El spune că astfel vor rămâne bani și pentru investiții.

„Vom crește pensiile, dar vreau să alocăm mai mulți bani pentru investiții, să avem o economie care poate plăti pensii. Propunerea mea este 10%, să avem bani și de alocații, și de investiții. Efortul va fi de 10 miliarde de lei doar pe ultimele patru luni ale anului”, a spus Florin Cîţu la Digi24.

Ministrul Finanţelor a completat că pentru pensii există sume alocate de la buget, în schimb pentru creșterea alocațiilor copiilor nu sunt bani prevăzuți. Totodată, premierul Ludovic Orban a numit majorarea pensiilor cu 40% drept „o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD”.

„Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc. Putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor”, a spus Ludovic Orban. 

Punctul de pensie este acum de 1.265 de lei. Calculele guvernării PSD aratau că începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie urma să crească de la 1.265 de lei, cât este în prezent, la 1.775 de lei.

Majorarea cu 10% îl duce, în schimb, la 1.391 de lei. Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în România, sunt aproape 4,7 milioane de pensionari și primesc în medie puțin peste 1.300 de lei.

Datele CNPP arată că în luna mai pensia medie a fost de 1.379 de lei, cu un leu mai mare față de cea din aprilie, după indexarea cu rata inflației, și cu 3 lei față de martie.

Citeşte şi Bugetarii condamnaţi pentru corupţie nu vor mai beneficia de pensie de serviciu. Legea a fost votată de Camera Deputaţilor