Majorare pensii. Violeta Alexandru: „Nu este corect ca Guvernul să nu ţină cont de creşterea ratei inflaţiei”

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii şi actualul vicepreşedinte al partidului Forţa Dreptei, vrea ca în calcularea punctului de pensie să se ia în considerare media ratei inflaţiei cu o lună înainte de pregătirea bugetului şi nu cea de cu un an în urmă.

19 sept. 2022, 21:16
Majorare pensii. Violeta Alexandru: „Nu este corect ca Guvernul să nu ţină cont de creşterea ratei inflaţiei”

Majorare pensii. Violeta Alexandru a anunţat că va depune la Parlament un proiect de modificare a legii pensiilor.

Majorare pensii. Violeta Alexandru: „În calcularea punctului de pensie să se ia în considerare media ratei inflaţiei cu o lună înainte de pregătirea bugetului”

Citeşte şi EXCLUSIV Majorare pensii 2022. Violeta Alexandru aruncă BOMBA: În PNRR procentul permitea o creştere a pensiilor mai mare

„În cadrul Biroului Politic Naţional al Forţa Dreptei am decis să iniţiem un proiect de modificare a legii pensiilor. Nu este corect ca Guvernul să nu ţină cont de creşterea ratei inflaţiei şi să nu indexeze cu exact cât este inflaţia pe anul în care discutăm. Propunerea noastră legislativă este ca în calculul punctului de pensie, începând cu anul viitor, să se ia în considerare media ratei inflaţiei cu o lună înainte de momentul pregătirii bugetului şi nu cea de cu un an în urmă, respectiv 50% din rata de creştere a câştigului salarial mediu brut la nivelul anului 2022”, a spus Violeta Alexandru la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Fostul ministru al Muncii a mai precizat că soluţia propusă de partidul Forţa Dreptei salvează în acest moment impactul pe care inflaţia şi creşterea preţurilor îl au asupra pensiilor şi câştigurilor românilor.

„Din punctul nostru de vedere, pe un calcul făcut la nivelul a 12 luni, începând cu luna noiembrie, presupunând că bugetul va fi adoptat în decembrie, asta înseamnă pentru români un punct al pensiei de 1.871, ceea ce înseamnă aproximativ 285 de lei pentru fiecare pensie pe care o vedem, crescută cu rata inflaţiei din acest an, o rată fără precedent şi care a avut un impact dezastruos asupra câştigurilor pensionarilor.

Ei nu cerşesc, ei au în acest moment o pensie care nu reflectă cu nimic nivelul creşterii inflaţiei şi, ca atare, începând cu anul 2023 calculele trebuie făcute cât mai aproape de luna în care se pregăteşte, nu cu un an în urmă”, a mai declarat deputatul.

Citeşte şi EXCLUSIV Noi reguli pentru pensionarea anticipată. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii: „Încercăm sa evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”